Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En utfordring å spille konstant full

HAUGESUND (Dagbladet): - Jeg reiser som en annen pendler mellom Hollywood og Europa, sier Stellan Skarsgård. I år kommer det åtte filmer med den populære svensken i en av rollene.Les svarene fra Stellan Skarsgårds nettmøte!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av dem er norsk, skjønt Hans Petter Molands «Aberdeen» virker ved første øyekast utenlandsk. De fleste skuespillerne er britiske, og de snakker engelsk.

- Kan dette være løsningen for skandinavisk film, å lage den på engelsk?

- Man må ikke slutte å lage film på norsk, svensk og dansk, men noen filmer kan ikke gjøres på annet enn engelsk. «Aberdeen» på norsk hadde blitt en helt annen film. Vi hadde ikke hatt råd til å ødelegge tre Volvoer, for eksempel. Men selv om den er på engelsk, så kjenner du at det er en skandinavisk film. Det er verre å lage en film på norsk som ser ut som om den er amerikansk.

Utfordring

En av grunnene til at «Aberdeen» ikke ser amerikansk ut, er at Skarsgårds hovedrolle Thomas spyr og snøvler og pisser på seg i et omfang som du sjelden ser Hollywood-stjerner gjøre.

- Det var en utfordring. Å spille konstant full, men samtidig gi nyanser og personlighet til rollen. Noen ganger gikk vi selvsagt altfor langt. Det finnes nok materiale til å klippe filmen om til en ren farse.

Men uansett noe helt annet enn hva Skarsgård lager i Hollywood.

- De store studioproduksjonene er skapt etter en mal, som skal passe et ungdommelig publikum. Du gjør ikke roller i samme forstand som i uavhengige produksjoner - der det er karakterene som utvikler filmen.

- Hva liker du best?

- Jeg hadde blitt lei av å gjøre bare en av delene. Pendlingen gir dynamikk til livet.

Arbeider hardt

Slik har det seg at vi på et par år ser Skarsgård i en romanse med Demi Moore i «Passion of Mind» , med Pernilla August i «Glassblåserens barn» , som skurk mot Robert De Niro i «Ronin» , med Björk i Lars von Triers «Dancer In The Dark» , som fyllik i «Aberdeen» og samtidig i et titall andre filmer.

- Du spiller alkoholiker, men er arbeidsnarkoman?

- Jeg er i grunnen lat, men når jeg arbeider, så arbeider jeg hardt - men ikke mer enn halve året.

- Hva gjør du resten av tida, da?

- Er hjemme og lager mat.

Svensk koloni

For egentlig er Stellan Skarsgård en familiemann, med kone og seks barn i Stockholm. Så mye familiemann, faktisk, at kona og de tre- fire minste barna følger med ham verden rundt på jobb.

- I år har de vært sammen med meg i England under innspillingen av «Kiss Kiss Bang Bang» . Så reiste vi til Los Angeles da jeg laget «The Glass House» . Der leide vi et stort hus, med plass til mine svogrer og deres familier. Det var et snitt på 17 personer der. Vi er en svensk koloni som flytter rundt.

- Høres ikke helt billig ut?

- Nei, og en av grunnene til at jeg gjør disse store Hollywood-jobbene er at jeg da har råd til å ta de rollene som er mindre betalt også.

- Hvorfor valgte du «Aberdeen»?

- Jeg ville jobbe med Hans Petter igjen. Han er en av de beste regissørene.

Bortskjemt

Skarsgård spilte nemlig også i Molands forrige film, «Kjærlighetens kjøtere» .

- Hvilken film har betydd mest for karrieren din?

- «Den enfoldige morderen» gjorde at jeg fikk jobbe utenlands, «Breaking The Waves» ga meg et større utvalg av manus å velge mellom. Filmer som «Insomnia» og «Kjærlighetens kjøtere» er veldig kjente i amerikanske filmkretser, og det har betydd mye. «Good Will Hunting» og «Timecode» satte ytterligere fart i karrieren.

- Som fortsatt er på vei oppover?

- Ja, de skjemmer meg bort mer og mer.

- Hva er framtidsplanene?

- Jeg tenker ikke så mye på framtida. Det er nå som gjelder. Hvis man har drømmene foran seg hele tida, vil nåtida blekne. Min drøm akkurat nå er å sitte her og spise fiskesuppe, sier Skarsgård.

Matglad

Men så mye vet han om framtida at han i høst skal spille inn filmen «Taking Sides» for Istvan Szabs og deretter en ny film med Mike Figgis.

- Så skal du hjem og lage mat?

- Ja, da er det hjem. Til julematen.

- Og der «bränner du ditt brännvin själv»?

- Nei, det er ikke lov, men krydre det selv, det får man.

- Hva er julematen hos Skarsgård, da?

- Skinke, en ekstra feit en. Man kan gjerne skjære bort fettet etterpå, men en mager skinke blir ikke saftig. Så skal jeg legge ned sild, sylte, det skal være rødkål, poteter og røkt ål. Det er herlig å stå fire timer på kjøkkenet. Ikke minst se familie og venner spise det man har laget etterpå. Det lyser litt i øynene på dem da. Det hadde vært for jævlig å være ensom.

BARSK STJERNE: Stellan Skarsgård deler seg mellom Hollywod og Europa. Nå er han aktuell i Hans Petter Molands nye film «Aberdeen».