En utkastelse til ære for Nansen

Papirløse Maria Amelie (25) var blitt for norsk, tilpasset, dyktig og for synlig, skriver Trude Ringheim.

SKAMMELIG PÅGRIPELSE: Papirløse Maria Amelie sitter i dag på Politiets Utlendingsinternat på Trandum. Hun skal sendes ut av Norge så fort som mulig. I ettermiddag blir hun trolig framstilt for fengsling. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SKAMMELIG PÅGRIPELSE: Papirløse Maria Amelie sitter i dag på Politiets Utlendingsinternat på Trandum. Hun skal sendes ut av Norge så fort som mulig. I ettermiddag blir hun trolig framstilt for fengsling. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NANSENÅRET FIKK en start med mørk symbolikk. I går kveld ble Maria Amelie arrestert utenfor Nansenskolen på Lillehammer der hun var invitert som skolens gjest. Hun hadde lest fra boka si «Ulovlig norsk», og skulle snakke med studentene i dag. Men åtte sivilkledde politimenn pågrep henne om kvelden i mørket og førte henne inn i en bil. Hun ble arrestert som en simpel, farlig forbryter. Hun ble ført til Trandum Utlendingsinternat, ble avkledd og kroppsvisistert. Siden hun i høst ga ut debattboka "Ulovlig norsk" har hun levd offentlig. Møtet på Nansenskolen var annonsert. Pågripelsen om kvelden mens media og advokater sover var trolig godt planlagt. Slik markerer Norge Nansenåret.

HUN ER AKKURAT en slik innvandrer Norge trenger og etterspør. Til tross for sin vanskelige livssituasjon har 25-åringen lært seg plettfritt norsk, jobbet tusenvis av timer som frivillig på landets største festivaler og kulturarrangementer og skaffet seg en universitetsutdanning som er etterspurt. Denne jenta er rett og slett ekstremt dyktig, smart og har vist en helt vanvittig vilje til å leve og utvikle seg under ekstreme livsbetingelser. Hun ønsker av hele sitt hjerte å bidra og jobbe i Norge. Med en attraktiv mastergrad kunne hun under andre omstendigheter — paradoksalt nok — ha søkt om arbeidstillatelse fra Russland. Men som flyktning fra Kaukasus-området i det tidligere Sovjetunionen vises hun ingen nåde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer