En utmerket roman om ensomhet

Men var det klokt å innføre holocaust som en del av fortellingen?

SPRÅKSIKKER: Mirjam Kristensen har skrevet en bok som på mange måter gjør sterkt inntrykk. 

Foto: ERLING HÆGELAND
SPRÅKSIKKER: Mirjam Kristensen har skrevet en bok som på mange måter gjør sterkt inntrykk. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: «De skulle bare ha visst at de tidligere så vakkert kjempende vennene hennes alle sammen hadde reist til Amerika og blitt rike og feite fordi de hadde solgt intelligensen sin til kapitalmaktene...Dette livet er helt absurd.»

Slik tenker den russiske universitetslektoren Dahlia, da studentene blir tause og ydmyke når hun forteller at alle hennes venner i Russland er forsvunnet.

Enkle tankerDahlia underviser i russisk litteratur i København. Hun flyttet til Danmark tjue år tidligere, etter at hun og ektemannen hadde kjempet for menneskerettigheter i det gamle Sovjet. Ektemannen forlot henne til fordel for en myk dansk kvinne, og de siste atten år har hun bodd alene i en leid leilighet: «Hun hadde stått opp om morgenen, laget frokost, gjort enkle ting, tenkt enkle tanker.»

Det er en sjelden jeg har lest en så nøktern roman som utrykker en så bunnløs ensomhet. Dahlia klarer ikke å «knekke den danske koden». Hun lengter tilbake til et Sovjet som ikke lenger eksisterer. En dag ringer naboen Isak på døren. Han betror henne at han kjørt på en ung kvinne, og stukket fra stedet. Da han dør, tynges Dahlia av den grusomme hemmeligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer