Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En utnyttelse av fansen

De første anmeldelsene av storfilmen «Hobbiten» er ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært store forventninger knyttet til filmatiseringen av J.R.R Tolkiens bok «Hobbiten» denne høsten. Filmen «Hobbiten: En uventet reise» har de første kinopremierene 12. desember, også i Norge, men filmen er allerede blitt vist på en eksklusiv verdenspremiere i New Zealand 28. november.

Filmskaperne satte da en streng sperrefrist for anmelderene for å avvente premieren i USA 14. desember. Nå er likevel de første anmeldelsene ute på nett, både på filmblogger og på amerikanske nettsteder som The Hollywood Reporter og Variety.

Levende bilder Anmeldelsene er for det meste positive, men filmen får kritikk både for filmtekniske detaljer og for å være langdryg.

På det filmtekniske er det spesielt regissør Peter Jacksons grep om å doble dagens standardfrekvens på bilder per sekund fra 24 til 48, som får mest kritikk.

Jackson har forklart at hensikten var å skape bedre og mer levende bildekvalitet. Flere av anmelderne påpeker at bildene nærmest blir for levende. De ser så ekte ut at de nesten blir falske, og øynene har vanskelig for å tilpasse seg de "nye" bildeformatene. 

- Det ekstremt ristende 48fps bildet, som ser ut som en merkelig "Masterpiece Theater" i HD, er både foruroligende og saktegående i åpningen, skriver filmnettstedet The Playlist.

Fjollete og barnlig The Playlist skriver forøvrig at åpningen også fremstår noe "fjollete" og barnebok-aktig, men at handlingen tar seg opp etterhvert.

Flere av anmelderne kommenterer dessuten at filmen, med sine 166 spilleminutter, kan oppleves lang og varierende i spenningsnivå. De tror likevel filmen kommer til å bli en stor hit blant fansen.

- Etter å ha brukt nesten tre timer på å visuellt fremstille hvert eneste komma, punktum og semikolon fra de første seks kapittelene av den populære 19 kapittel-lange boka, har Jackson og hans kollegaer skapt en puristisk godbit, noe millionene av Ringenes Herre-fans vil fråtse i, skriver amerikanske The Hollywood Reporter.

Utnytter fansen Anmelderen i nettstedet Variety går på sin side langt i å kalle filmen for en «utnyttelse av fansen».

- «Hobbiten: En uventet reise» premierer og utnytter publikummets appetitt for alt som er "Middle-earth". For selv om Peter Jackson's oppfølging av «Ringenes Herre» leverer mer av det som gjorde hans tidligere trilogi så tiltrekkende - de fargerike karakterene og det fantastisk vakre landskapet i New Zealand - tilbyr den ikke i nærheten av god nok handling for å rettferdiggjøre den tre timer lange behandlingen, skriver Variety.

Blir en trilogi Filmen er første film i en planlagt «Hobbiten»-trilogi. Film nummer to kommer ut om ett år, og den tredje filmen får premiere sommeren 2014.

Handlingen finner sted i Midgard, 60 år før handlingen i «Ringenes Herre»-filmene.

Bilbo Baggins prøver sammen med tretten dverger å ta tilbake Ensomfjellet fra den fryktinngytende dragen Smaug.

Ian McKellen spiller Gandalf, en karakter godt kjent fra «Ringenes Herre»-universet, Andy Serkis spiller Gollum, og Martin Freeman har hovedrollen som Bilbo Baggins.

På rollelista står også Cate Blanchett, Orlando Bloom, Elijah Wood, Evangeline Lilly, Mikael Persbrandt og Stephen Fry, blant andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!