Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

En utrygg havn

EU-dommen er et bevis på hvor viktige Edwars Snowdens avsløringer har vært.

VARSLET:  Edward Snowden.
VARSLET: Edward Snowden. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke slo EU-domstolen fast at EUs avtale med USA om utveksling av personlig informasjon, den såkalte Trygg havn-avtalen, er ugyldig.
Det var i forbindelse med Snowden-lekkasjene det ble avslørt at en rekke amerikanske selskaper, som Google og Facebook, utleverer data fra sine brukere, nasjonalt og internasjonalt, til amerikanske sikkerhetsmyndigheter. Dette skapte sterke reaksjoner. Den ferske EU-dommen struper amerikanske myndigheters tilgang til europeiske personopplysninger. Det er en god nyhet.

Det var i 2000 at EU-kommisjonen vedtok at den viktige partneren USA hadde gitt tilstrekkelige garantier for at retten til privatliv ville bli respektert, til at man kunne inngå avtale om utveksling av personlig informasjon. Og det er blitt gjort, sømløst og i massevis.
Domstolen fastslår nå at garantien ikke er oppfylt. USA er ingen trygg havn. Det finnes ingen garanti for at personvernet ivaretas - tvert imot. EU anser det ikke lenger for trygt å overføre personopplysninger mellom Europa og USA. Det er oppsiktsvekkende.

Eksperter som Datatilsynets Bjørn Erik Thon og offentlighetsekspert Jon Wessel-Aas mener at dommen vil kunne få store konsekvenser. Nøyaktig hvilke og hvor mange selskaper som blir rammet, er uklart. Utveksling av data mellom Europa og USA foregår hele tiden, gjennom sosiale medier og skytjenester, men også i forbindelse med handel, næringsliv og annet samarbeid.

Datatilsynene i de europeiske landene, herunder Norge, møtes denne uka for å diskutere hvordan de skal gripe situasjonen an. USA er en viktig handelspartner. En ny avtale må framforhandles. Europas løsning bør bli en ny, men kraftig innstrammet avtale, som ivaretar rettssikkerheten til europeiske borgere, for eksempel med krav om domstolsgodkjenning for uthenting av opplysninger, slik regelen er her. EU har gode kort på hånda overfor USA nå.

Et interessant poeng er at en bedret avtale for europeiske borgeres rettssikkerhet, også kan føre til ny debatt om amerikanernes personvern. EU-dommen er allerede en seier for personvernet og et bevis på hvor viktige Edward Snowdens varslinger har vært. Og enda har vi ikke sett den fulle rekkevidda av dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!