Anmeldelse: Torgrim Eggen, Axel

En utvilsom bragd

Torgrim Eggen har laget en lesefest ut av Axel Jensens brutale liv.

Axel Jensen i båten sin, Shanti Devi, i 1985. Nå har Torgrim Eggen skrevet biografien til forfatteren, som døde i 2003. Foto: Odd H. Anthonsen
Axel Jensen i båten sin, Shanti Devi, i 1985. Nå har Torgrim Eggen skrevet biografien til forfatteren, som døde i 2003. Foto: Odd H. Anthonsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sagaen om rikmannssønnen og forfattertalentet Axel Jensen har alltid hatt en enorm fascinasjon. Helt fra han slo gjennom på 50-tallet med romanene «Ikaros» og «Line» og fram til han lå som en gjærende pudding i sykesengen, gradvis fortært av sykdom, hadde han en uforholdsmessig stor plass i offentligheten, målt opp mot en sparsom produksjon. Eller var den kanskje heller umåtelig stor?

Jensen skrev og skrev, uendeligheter med sider, håndskrevet og maskinskrevet. Det ble likevel få og tynne bøker av det. Kanskje han var altfor selvkritisk, kanskje ukonsentrert og fortapt i digresjoner, kanskje offer for lammende prestasjonsangst.

Helt sikkert alt dette, og Jensens kamp med seg selv og med verden omkring, blir brutalt og levende skildret i Torgrim Eggens formidable biografi.

En utvilsom bragd

Det er en utvilsom bragd Eggen har utført. Forfatterskapet presenteres i full bredde, inkludert de uferdige prosjektene. Vi får også detaljerte skildringer av hans talløse romantiske forhold og de ville prosjektene han prøvde å iverksette. Det er store mengder rusmidler, sprit og hallusinogener. Jensen spanderer med penger han ikke har, og utagerende svirebrødre flokker seg rundt ham. Økonomiske kriser, depresjoner og knusing av inventar og kjærlighetsforhold, alternerer med sublim romantikk og eventyrlyst. Hans elendige forhold til egne barn er nitrist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer