Debatt: Pelsdyrnæringen

En uvirkelig og trist opplevelse i Stortinget

Det ble en selsom seanse da representanter fra H, Frp og KrF, en etter en beklaga seg for å måtte stemme mot egen mening; et urovekkende eksempel på utviklinga i demokratiet vårt.

Vi var over 50 pelsdyrbønder på galleriet som fulgte seansen i Stortinget da representanter fra H, Frp og KrF, en etter en beklaga seg for å måtte stemme mot egen mening; et urovekkende eksempel på utviklinga i demokratiet vårt.
Vi var over 50 pelsdyrbønder på galleriet som fulgte seansen i Stortinget da representanter fra H, Frp og KrF, en etter en beklaga seg for å måtte stemme mot egen mening; et urovekkende eksempel på utviklinga i demokratiet vårt.Vis mer
Meninger

Lovforbud mot hold av pelsdyr, med kompensasjon til bønder, var til behandling i Stortinget den 13. juni. Vi var over 50 pelsdyrbønder som fulgte dette fra galleriet. Det var en uvirkelig og trist opplevelse å være til stede.

Næringsforbudet var fremma av regjeringa. 3 av 4 partier var egentlig imot forbudet, men bakgrunnen var en hestehandel i lukka rom på Jeløya i jan. 2018, stikk i strid med en mangeårig demokratisk prosess som konkluderte med bærekraftig utvikling bare året tidligere.

I Stortinget hørte vi hestehandelen av flere bli betegna som «Ernas morgengave til Trine» for å sikre begge sine maktposisjoner.

Debatten i salen under denne underlige behandlinga, bar preg av heftig bruk av partipisk. Det ble en selsom seanse da representanter fra H, Frp og KrF, en etter en beklaga seg for å måtte stemme mot egen mening; et urovekkende eksempel på utviklinga i demokratiet vårt.

Høyre si talskvinne i næringskomiteen, Margunn Ebbesen, stilte mot slutten av debatten følgende åpne spørsmål fra talerstolen:

«Jeg lurer virkelig på hva pelsdyrbøndene som har fulgt debatten her i dag, sitter igjen med av inntrykk av debatten her i salen.»

Vi kan trygt si at vi oppe på galleriet følte sterkt ubehag. Det var opprørende og uverdig å lytte til nasjonalforsamlinga med våre øverste folkevalgte.

Samtidig er det merkverdig at spørsmålet kom fra Ebbesen. Hun som sammen med flertallspartia hadde lagt fram et forslag til kompensasjon, som i realiteten vil kunne frarøve millionverdier fra mange bønder, fordi bokførte verdier skal legges til grunn.

Det løse forslaget om å ta hensyn til urimelige utslag i kompensasjonen skapte bare mer uro. Verken regjeringspartia eller statsråden hadde noen forklaring på hva dette innebar.

Vi kan bekrefte, Ebbesen, at hver og en av pelsdyrbøndene, først og fremst var opprørte over flertallspartia og den maktarroganse de utviste. Det er de som må ta hovedansvaret for den uverdige seansen i Stortingssalen den 13. juni.

Et viktig moment som bekrefter dette er at både Senterpartiet og Arbeiderpartiet stemte imot det endelige lovforbudet, til tross for at Ap har programvedtak om avvikling.

Den klare grunnen til at Ap samla stemte imot lovframlegget, var at det ikke innebar en lovhjemlet rettighet til erstatning, mens regjeringspartia sitt lovforslag ikke medførte noen rett til full erstatning.

Det uverdige spillet med pelsdyrbønder som offer, ble da også bekreftet med det absurde at regjeringspartia sine ansvarlige, beskyldte Sp og Ap for å skape uroen. Det var utvilsomt flertallspartia og regjeringa si dårlige utredning og forslag, som har skylda for dette.

Dette var våre første besøk i Stortingssalen under saksbehandling. Vi opplevde en sørgelig og trist forestilling framført av våre «fremste menn og kvinner» med Høyre i førersetet. Når våre folkevalgte ombudsmenn tjener staten mer enn folket, er det et skremmende signal på et sviktende demokrati.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.