Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En vakker forestilling

TEATER: Det var en gang et land med et teater med en økonomisjef som kunne skrive, og resultatet er «Reisen til julestjernen», åtti år i år. Og Brandt var ikke dum, her er raske, klare konfrontasjoner blandet sammen med bilder og øyefryd som tilfredsstiller både barn og voksne.

Kongen er i sorg, for datteren er forsvunnet og julestjernen borte. Og snille Sonja må finne julestjernen, selv om den onde greven og den slemme heksa gjør det de kan for å hindre henne. Men alt går bra til slutt, så lenge man husker å gi småfuglene mat. Passe skummelt til å være spennende, og klassisk teatervakkert nok til å huskes, er dette en forestilling barn og voksne kan like.

Nytelse

Og når noe først er en tradisjon, er det en fryd at Nationaltheatret gjør barnejulestykket så storslått og skikkelig som de gjør her: Svein Lund-Rolands scenografi er teaterfabelaktig, og Williams kostymer er ren nytelse. Det man her ser er gammeldags, ordentlig teaterhåndverk, nei - kunst.

Og regissør Lise Fjeldstad vet å bruke ressursene og lage den magiske teaterleken en slik historie skal og må være. Uten å gjøre narr eller ironisere lar hun humor blande seg med stykkets sentimentalitet til resultatet er godt spiselig: Det er sviskekompott med krem og sjokolade og strøsukker med seigmenn på toppen, men det smaker godt. For teatermagien er der, med lys og eksplosjoner, reiser i lufta, vakre bilder og fellessang av julesanger. Skal man første gjøre dette stykket, er det akkurat slik det må gjøres.

Vakkert

Og her ser vi skinnet av teater slik det en gang var, med dans (Jorunn Kirkenærs barneballett er igjen Nationaltheatrets hoffleverandør av flinke barnedansere), levende musikk med stort orkester, gode skuespillere. Nå møtes uttrykkene sjeldnere og sjeldnere, det er takket være vår tids økonomisjefer.

Men på Nationaltheatret nå er det gammeldags med vilje, bare passe sentimentalt og vakkert å se. Vi har sannelig tommere tradisjoner enn «Reisen til julestjernen» i norsk teater.

SNILLE SONJA: Andrea Bræin Hovig er Sonja, men vil hun få julestjernen trygt fram til kongen?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media