En vakker fortelling

Erindringsroman av europeisk format som rommer alt hva hjertet begjærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Jeg er fullt klar over at når håret gråner, blir erindringene grønne og fagre og lite å stole på,» skriver en aldrende Thorvald om sine minner fra barndommen på Nord-Vestlandet i tjue-/trettiåra.

Og «tuberkuloseforfatteren» Skogheim har verken spart på dramatikk eller tidstypiske og eventyrlige skikkelser i sin siste roman.

Den nå invalide Thorvalds mor var finsk-russisk jødinne som flyktet over grensen med en madonnafigur full av edelsteiner. Her ble hun «reddet» av Sandor, kaptein på en fraktebåt langs norskekysten, og deres to sønner vokser opp på Nord-Vestlandet et sted. Det vil si, Thorvalds bror dør en voldsom død og dette blir Thorvalds tragedie, en tragedie han nærmer seg langsomt i sine erindringer, springer i tid, unndrar seg, antyder.

Morbid

De fleste «unndragelsene» dreier seg om skjebner i hans barndom, typer symptomatisk for tida han vokste opp i. Som Ingar Nilsen, bryggemann og likkistesoter, «med et stirrende glassøye, en motbydelig stortå, en byll under venstrearmen og en tarm han kunne kreiste ut. Med dette utstyret hanglet han gjennom livet. Andre har mye mindre å rutte med.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer