TYDELIGERE: Velgerne får se et tydeligere Arbeiderparti mot privatisering, og for sterke fellesskapsløsninger neste år, skriver innsenderen. Her Siv Jensen og Jonas Gahr Støre under fraåpningen av fjorårets Storting. Foto: NTB Scanpix
TYDELIGERE: Velgerne får se et tydeligere Arbeiderparti mot privatisering, og for sterke fellesskapsløsninger neste år, skriver innsenderen. Her Siv Jensen og Jonas Gahr Støre under fraåpningen av fjorårets Storting. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kommunevalget 2019:

En valgkamp med tydeligere forskjeller

Det er under et år til lokalvalget. Velgerne skal se et Arbeiderparti tydelig på våre sosialdemokratiske kjernesaker. Vi skal ta verdikampen mot høyresida over hele landet.

Meninger

I dag styrer Arbeiderpartiet 205 kommuner. Det gir resultater. Som i Ålesund, hvor vi prioriterer tidlig innsats og flere lærere i barneskolen. Som i Oslo, hvor vi har bytta ut stoppeklokka i eldreomsorgen med tillit, tid og 300 flere ansatte i hjemmetjenesten. Eller i Tromsø hvor vi har stoppa høyresidas privatisering av renholdet, og tatt det tilbake i egenregi med trygge arbeidsforhold, norsk på arbeidsplassen og god kvalitet på tjenesten.

Kjersti Stenseng.
Kjersti Stenseng. Vis mer

For både innbyggerne i kommunene som trenger fellesskapet, og for de ansatte i kommunene som har våre folkevalgte som sine arbeidsgivere, betyr det noe at seks av ti nordmenn bor i en arbeiderpartistyrt kommune. Vi gir folk en bedre hverdag, og klarer å stoppe de mest negative konsekvensene av den høyreorienterte regjeringens politikk.

Det er imidlertid ikke gitt at det fortsetter. Valget neste år ser ut til å bli rekordjevnt i mange kommuner. Nylig gikk statsminister Erna Solberg ut i Dagbladet med fullt forsvar for private kommersielle aktører i velferden.

Det er ikke vanskelig å se for seg hva Høyre har planer om å gjøre om de vinner makta i flere kommuner. Privatisering av offentlige tjenester går utover tryggheten for ansatte, øker forskjellene og gir ikke bedre tjenester til folk.

Et tydelig eksempel på det er Aleris-saken, hvor det er avdekka arbeidstid på opptil 120 timer i uka, og med svekkede rettigheter til overtid, sykelønn og pensjon.

Sosial dumping er i ferd med å spres fra byggeplassene og privat sektor, til omsorgsboliger i kommunene. Det er fellesskapets ansvar å rydde opp i dette. Seriøsitetskrav ved innkjøp må også gjelde i helse- og omsorg.

Flere steder ser vi nå hvordan privatisering og profittjag i velferdstjenestene går på bekostning av både kvaliteten på tjenestene og rettighetene til de som jobber i dem. Derfor kommer velgerne til å se et tydeligere Arbeiderparti mot privatisering, og for sterke fellesskapsløsninger neste år.

Det er ikke «sinnssykt» slik Siv Jensen omtaler det, men både fornuftig bruk av skattebetalernes penger, viktig for tryggheten til arbeidstakerne og bra for alle oss som både har behov og tro på sterke fellesskap.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.