LEDER

En vanlig dag i USA

Forsøk på å regulere tilgangen på våpen blir skutt ned.

INGEN BØNN: President Barack Obama.
INGEN BØNN: President Barack Obama. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Enda en tragisk skyteepisode har rammet USA. Onsdag angrep to personer en julefest i San Bernardino, California. De skjøt og drepte 14 personer og såret like mange. Det er påpekt at mannen og kvinnen, som var gift og hadde et lite barn, var muslimer. Hvorvidt motivet var religiøst, politisk, psykologisk eller ren hevn, kommer i bakgrunnen mot det statistiske faktum at dette er i ferd med å bli et daglig fenomen i USA. San Bernardino-episoden med 14 dødsofre var den andre fatale skyteepisoden onsdag. Tidligere samme dag skjøt en mann fire personer i Savannah, Georgia.

En vanlig dag i USA - «just another day in the USA» - skrev flere aviser etter onsdagens skyteangrep. Det henvises til data fra dokumentasjonsbaser som The Mass Shooting Tracker, hvor tallmaterialet viser at det hittil i år har vært 355 slike større skyteangrep, hvor fire personer eller flere har vært involvert - altså mer enn ett tilfelle hver dag. Det er med andre ord flere mennesker i USA som er ofre for massedrap med skytevåpen enn for tradisjonell terrorisme. Nettstedet GunsAreCool registrerer mer enn 130000 «vanlige» skyteepisoder hvert år.

Gud ordner ikke opp i dette, skrev New York-avisa Daily News over hele førstesida i går. Det var åpenlyse spark til et knippe framstående republikanere. Politikere som Ted Cruz, Paul Ryan, Lindsey Graham og Rand Paul hadde alle vært raskt ute med uttalelser om at deres tanker og bønner gikk til ofrene og deres familie. «Feiginger som virkelig kan stanse våpensvøpen fortsetter å gjemme seg bak meningsløse floskler», skrev avisa.

President Obama har også tidligere gjort det klart at bønner og tanker kommer sørgelig til kort overfor skytevåpen. Under det som var hans 15. offentlige pressekonferanse på seks år etter en skytemassakre, uttalte han at ingen må betrakte slike masseskytinger som normaltilstand. De skjer ikke like ofte i andre land.

Elefanten i rommet heter våpenlobbyen. Den mektige National Rifle Association har nakketak på republikanske politikere både i delstatene og den amerikanske Kongressen. NRA sørger for at ethvert forsøk på å regulere tilgangen på våpen blir effektivt skutt ned. Inntil politikerne slutter å be og begynner å handle, må vanlige amerikanere holde øvelser i beskyttelsesteknikk på skoler og arbeidsplasser. En massakre kan inntreffe når som helst. Vissheten om det er også en form for terror.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer