LEDER

En vanlig dag i USA

Forsøk på å regulere tilgangen på våpen blir skutt ned.

INGEN BØNN: President Barack Obama.
INGEN BØNN: President Barack Obama. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Enda en tragisk skyteepisode har rammet USA. Onsdag angrep to personer en julefest i San Bernardino, California. De skjøt og drepte 14 personer og såret like mange. Det er påpekt at mannen og kvinnen, som var gift og hadde et lite barn, var muslimer. Hvorvidt motivet var religiøst, politisk, psykologisk eller ren hevn, kommer i bakgrunnen mot det statistiske faktum at dette er i ferd med å bli et daglig fenomen i USA. San Bernardino-episoden med 14 dødsofre var den andre fatale skyteepisoden onsdag. Tidligere samme dag skjøt en mann fire personer i Savannah, Georgia.

En vanlig dag i USA - «just another day in the USA» - skrev flere aviser etter onsdagens skyteangrep. Det henvises til data fra dokumentasjonsbaser som The Mass Shooting Tracker, hvor tallmaterialet viser at det hittil i år har vært 355 slike større skyteangrep, hvor fire personer eller flere har vært involvert - altså mer enn ett tilfelle hver dag. Det er med andre ord flere mennesker i USA som er ofre for massedrap med skytevåpen enn for tradisjonell terrorisme. Nettstedet GunsAreCool registrerer mer enn 130000 «vanlige» skyteepisoder hvert år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer