DEBATT

En våpeneksport i vekst

Stortingsmeldingen om eksport av militært materiell i 2015 byr som forventet på en del dyster lesning.

PROTEST: SV-leder Audun Lyslbakken la ned en rose under markeringen til Kirkelig Fredsplattform på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i april - før stortingsdebatten om eksport av norsk militærutstyr til autoritære regimer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PROTEST: SV-leder Audun Lyslbakken la ned en rose under markeringen til Kirkelig Fredsplattform på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i april - før stortingsdebatten om eksport av norsk militærutstyr til autoritære regimer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I forrige uke kom Stortingsmeldingen om eksport av militært materiell i 2015 - med én god og flere dårlige nyheter.

Det er positivt at stortingsmeldingen kommer så tidlig som den gjør. Tidligere har den sene utsendingen av meldingen gjort at diskusjon rundt eksporten har kommet opp mot to år etter at eksporten fant sted.

Når det er sagt, byr meldingen som forventet på en del dyster lesning. Norge hadde i 2015 en militært eksport til en verdi av rundt 4,2 milliarder kroner, hvorav i overkant av tre milliarder var fra salg av militære varer. Verdien av eksporten av militære varer økte med fire prosent i forhold til 2014, og eksporten av A-materiell, som er våpen og ammunisjon, økte med 21 prosent.

Norske myndigheters tolkning av vårt selverklærte strenge regelverk, har åpnet for at eksport av militært utstyr til land som Saudi-Arabia, Oman, Kuwait og De forente arabiske emirater er greit så lenge det ikke kan påvises at dette brukes til brudd på menneskerettighetene. Denne tolkningen framstår som svært snever, all den tid vi styrker disse regimenes militære og paramilitære institusjoner og dermed også deres evne til å slå ned på opposisjonelle krefter. For eksporten av A-materiell fortsatte til land som De forente arabiske emirater, Oman og Kuwait, og Saudi-Arabia og Qatar mottok fortsatt B-materiell og flerbruksvarer i 2015. Det faktum at flere av disse landene var involvert i koalisjonen som fører krig i Jemen hadde ingen betydning, og eksport av ammunisjon til De forente arabiske emirater ble ikke stanset før tidlig i 2016.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer