En varm og diskré film om døden

Anmeldelse: «Truman»

TERNINGKAST FEM: Ricardo Darín (t.h.) spiller den døende Julián i Cesc Gays «Truman». I bakgrunnen motspiller Javier Cámara. 
TERNINGKAST FEM: Ricardo Darín (t.h.) spiller den døende Julián i Cesc Gays «Truman». I bakgrunnen motspiller Javier Cámara.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Julián er middelaldrende, fraskilt og blakk, og har bestemt seg for å gi opp kampen mot den uhelbredelige lungekreften. Han blir derfor både overrasket og glad når barndomsvennen Tomás en morgen står på døren, etter å ha reist den lange veien fra Canada for å tilbringe en siste helg sammen med sin gamle bestekamerat.

MannligDette kjærkomne overraskelsesbesøket danner utgangspunkt for Cesc Gays varme og lavmælte film om døden, hunder og mannlig vennskap. Tittelens Truman er nemlig Juliáns trofaste gamle boxer, og selv om han tilsynelatende har et fullstendig usentimentalt forhold til sin egen bortgang, er Julián svært bekymret for hva som vil skje med hunden når han omsider vandrer heden. På denne måten gjør Gay Truman til et bilde på en typisk mannlig måte å snakke rundt følelser snarere enn om dem, og det sier mye om både manuset og innsatsen til hovedrolleinnehaverne Ricardo Darín og Javier Cámara at dette grepet aldri framstår som konstruert.

Julián har levd et rikt liv, og selv om han kunne gjort mye annerledes, går han døden i møte uten anger. Tomás er på sin side langt fra like komfortabel med vennens beslutning om å stoppe cellegiftbehandlingen, men siden også han er ute av stand til å artikulere følelsene sine dilter han pliktskyldig etter mens Julián forsøker å finne et adoptivhjem til hunden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer