LEDER

Klimaendringer

En varmere klode rammer de fattigste

Klimaflyktninger finnes allerede over hele verden. I en sivilisert verden må de rike gjøre mest.

VERDEN BRENNER: Et satellitt-bilde viser omfanget av brannen i Sibir. Foto: AP / NTB Scanpix
VERDEN BRENNER: Et satellitt-bilde viser omfanget av brannen i Sibir. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Klimaendringene rammer oss alle. Men som George Orwell minnet oss om; alle er vi like, men noen er likere enn andre. Altså, klimaendringene som rammer oss alle, rammer mye tøffere for noen. For mens vi i den rike delen av verden enn så lenge kan nøye oss med å registrere varmerekorder som aldri tidligere, som skaper sykdom og framskynder død hos noen få utsatte grupper, så har framtida allerede kommet til mange mennesker i andre deler av verden.

I Brasil har president Jair Bolsonaro satt i gang noe som likner systematisk hogging av Amazonas regnskog. Og i Sibir så er urskog på et område som er større enn Belgia brent ned, og det brenner fortsatt friskt. Utslippene fra denne katastrofen er det ennå ingen som har forsøkt å tallfeste. Men vi vet hvem som rammes først. Og hardest. Verdens fattigste.

Torsdag gjorde FNs generalsekretær António Guterres det klart at ifølge de foreløpige tallene, så var juli den varmeste måneden som noensinne er registrert. Vi har en stund sett noen av konsekvensene. Klimaflyktninger er allerede en realitet. Og de vil bli bare flere og flere. En rapport fra Verdens helseorganisasjon fra i fjor, ser for seg at det vil dø 250 000 mennesker årlig på grunn av global oppvarming fra og med 2030. I Syria er noen av flyktningene fra krigen også klimaflyktninger. Ett sted der krigen har rast som verst – mellom Eufrat og Tigris – er området der landbruket startet for 8 000 år siden. Der går det ikke lenger an å verken dyrke mat eller bo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer