Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Fastlegeordningen:

En varslet fastlegekrise

Det kan bli mange tomme legekontorer og fulle venteværelser om få år. Likevel gjør regjeringen forbausende lite.

HASTER MED TILTAK: Det haster med en nasjonal utrulling av prosjekter som ALIS Vest, som kan sikre flere fastleger. Men det må penger på bordet fra staten også.

Helseminister Bent Høie (bildet) har muligheten når rammen for neste års statsbudsjett legges i disse dager, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen
HASTER MED TILTAK: Det haster med en nasjonal utrulling av prosjekter som ALIS Vest, som kan sikre flere fastleger. Men det må penger på bordet fra staten også. Helseminister Bent Høie (bildet) har muligheten når rammen for neste års statsbudsjett legges i disse dager, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan bli mange tomme legekontorer og fulle venteværelser om få år, dersom det ikke settes inn flere tiltak for å unngå krise i fastlegeordningen. I februar kom det nok en advarsel fra leder for Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren. Foreningen frykter svært negative ringvirkninger om man ikke får rekruttert flere fastleger.

Likevel er det forbausende lite som gjøres fra regjeringens side. De vil nøye seg med flere evalueringer og kartlegginger og en slags tydeliggjøring. Men dette er neppe nok.

Mange kommuner sliter med å få tak i fastleger. Det gjelder ikke bare distriktskommuner lenger, også byer som Tromsø og Bergen har fått merke at stadig færre av de unge nyutdannede legene ønsker å bli fastleger. Da er det ikke nok med å lyse ut en tilskuddsordning til kommunene.

Beskrivelsene av fastlegenes hverdag er roten til problemet. Den største utfordringen er ifølge Legeforeningen at fastlegene blir pålagt stadig flere oppgaver. Det fører til stort arbeidspress og lange arbeidsdager. Tall fra en spørreundersøkelsen hvor 1755 fastleger svarte, viste at de jobber i gjennomsnitt 55,6 timer i uken. Én av fire jobber over 62 timer i uken.

I 2012, da samhandlingsreformen ble innført av Ap's helseminister Bjarne Håkon Hanssen, snakket han varmt om forebygging og hvor viktig fastlegene ville være i den nye reformen. Minst to tusen nye fastleger måtte på plass, mente han.

Arbeidsoppgavene har kommet, men ikke økningen i tallet på fastleger.

En stor andel av fastlegene har rundet 60 år, og det kreves mange nye bare for å fylle tomrommet etter dem som slutter. Men den nye generasjoner som er på vei inn på legekontorene godtar ikke den store arbeidsbelastningen som spiser av tiden de vil ha med sin familie.

Fastlegeordningen er selve grunnmuren i helsetilbudet til innbyggerne i Norge. Men nå knirker den faretruende. Digitale løsninger og påfyll av andre helseprofesjoner er ikke nok, vi trenger flere fastleger.

På Vestlandet er det startet et prosjekt kalt ALIS Vest. ALIS står for allmennleger i spesialisering. Her får de unge legene fast stilling i kommunene og et faglig opplegg for utdanningen. Prosjektet skal vare i fem år og omfatter 14 leger.

Det haster med en nasjonal utrulling av slike prosjekter, som et samarbeid mellom staten, Legeforeningen og kommunene. Men det må penger på bordet fra staten også.

Helseminister Bent Høie har muligheten når rammen for neste års statsbudsjett legges i disse dager. Et skikkelig krafttak for å sikre rekrutteringen av fastleger må være en selvfølge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!