DEBATT

En varslet katastrofe

Flyktninger som bekjempes av europeisk politi i kamputstyr og gummibåter med barn som driver rundt i Middelhavet. Det minner om dommedagsprofetier vi avskrev som dystopiske for få år siden.

REDDET: Flyktninger reddet av en tunisisk båt i Juni  i år. Foto: REUTERS/Stringer
REDDET: Flyktninger reddet av en tunisisk båt i Juni i år. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Flere generasjoner nordmenn har hørt setningen gjentatt de siste tiårene. «Vår måte å leve på er ikke bærekraftig. Vi trenger flere kloder hvis alle skal leve slik som Ola Nordmann gjør». Er det en sammenheng mellom denne advarselen og dagens flyktningekrise?

Det amerikanske «Centre for Climate and Security» er glassklare på at klimaendringer har bidratt til konflikten i Syria. Mellom 2006 og 2011 opplevde halvparten av Syria den verste tørken noensinne. Nesten 85 prosent av husdyra døde. En halv million mennesker på landsbygda kunne ikke drive gårdene sine videre. De dro til byene, hvor de blant annet opplevde omfattende vannmangel. Stemningen ble amper.

Etter en hendelse hvor sønnene til noen prominente familier i byen Daraa ble torturert, startet et opprør mot Assad-familien. Kortversjonen av den videre historien, er at opprøret spredde seg til andre deler av landet — til full borgerkrig. Krigen i Syria har nå drevet over 11 millioner mennesker på flukt. Historien er godt gjenfortalt i en gripende tegneserie av Audrey Quinn, illustrert av Jackie Roche.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.