En varslet katastrofe

De siste ti årene har det skjedd mye i Ungarn som burde ha fått varsellampene til å lyse i EU og i Norge.

STÅR STERKT: Statsminister Viktor Orbán holdt tale til ungarerne i Budapest forrige uke. «Når Orban kritiseres av EU og USA, framstår han som en forfulgt uskyldighet, og det styrker hans stilling i det ungarske folk,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Attila Kisbenedek/AFP/Scanpix
STÅR STERKT: Statsminister Viktor Orbán holdt tale til ungarerne i Budapest forrige uke. «Når Orban kritiseres av EU og USA, framstår han som en forfulgt uskyldighet, og det styrker hans stilling i det ungarske folk,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Attila Kisbenedek/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EU har endelig slått alarm om utviklingen i Ungarn og norske medier gir omsider gitt dette en bred dekning. Det er vedtatt en rekke lover som begrenser domstolenes og sentralbankens uavhengighet, det innsettes regjeringstro sjefer i kulturlivet og mediene vingeklippes.

Det betyr at et såkalt nasjonalt folkestyre settes over institusjoner og lover som begrenser regjeringens makt.

Det er her den virkelige fare ligger, for det høyreekstremistiske Jobbik leder nå i meningsmålingene. De av oss som trodde at Fidesz skulle bli mer uavhengig av Jobbik da det fikk over to tredjedels flertall i parlamentet, tok feil.

Det er i dag en høyrepopulistisk tendens i mange europeiske land, og den vil bli enda sterkere når millioner av høyt utdannede ungdommer blir langtidsledige.

I Ungarn er denne utvikling kommet lengst, men det er galt å framstille ungarerne som mindre demokratiske enn befolkningen i andre sentral- og østeuropeiske land. Ungarn er ikke noe Hviterussland. Polen er det mest lysende demokratiske unntak.

Det er all grunn til å rope varsku om denne utvikling som vi kan gjenkjenne fra tidligere perioder i europeisk historie. Dette er en lenge varslet katastrofe, men europeerne har lukket øynene for faresignalene fra Ungarn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer