STÅR STERKT: Statsminister Viktor Orbán holdt tale til ungarerne i Budapest forrige uke. «Når Orban kritiseres av EU og USA, framstår han som en forfulgt uskyldighet, og det styrker hans stilling i det ungarske folk,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Attila Kisbenedek/AFP/Scanpix
STÅR STERKT: Statsminister Viktor Orbán holdt tale til ungarerne i Budapest forrige uke. «Når Orban kritiseres av EU og USA, framstår han som en forfulgt uskyldighet, og det styrker hans stilling i det ungarske folk,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Attila Kisbenedek/AFP/ScanpixVis mer

En varslet katastrofe

De siste ti årene har det skjedd mye i Ungarn som burde ha fått varsellampene til å lyse i EU og i Norge.

EU har endelig slått alarm om utviklingen i Ungarn og norske medier gir omsider gitt dette en bred dekning. Det er vedtatt en rekke lover som begrenser domstolenes og sentralbankens uavhengighet, det innsettes regjeringstro sjefer i kulturlivet og mediene vingeklippes.

Det betyr at et såkalt nasjonalt folkestyre settes over institusjoner og lover som begrenser regjeringens makt.

Det er her den virkelige fare ligger, for det høyreekstremistiske Jobbik leder nå i meningsmålingene. De av oss som trodde at Fidesz skulle bli mer uavhengig av Jobbik da det fikk over to tredjedels flertall i parlamentet, tok feil.

Det er i dag en høyrepopulistisk tendens i mange europeiske land, og den vil bli enda sterkere når millioner av høyt utdannede ungdommer blir langtidsledige.

I Ungarn er denne utvikling kommet lengst, men det er galt å framstille ungarerne som mindre demokratiske enn befolkningen i andre sentral- og østeuropeiske land. Ungarn er ikke noe Hviterussland. Polen er det mest lysende demokratiske unntak.

Det er all grunn til å rope varsku om denne utvikling som vi kan gjenkjenne fra tidligere perioder i europeisk historie. Dette er en lenge varslet katastrofe, men europeerne har lukket øynene for faresignalene fra Ungarn.

Allerede i 2002, da Imre Kertész fikk Nobelprisen, den første ungarer som fikk litteraturprisen, reagerte forfatterforeningens ledere surt. De sa at Kertesz slett ikke var noen ungarsk dikter, han var jøde. Verdenskjente ungarske forfattere med Peter Esterhazy, György Kundera og Peter Nadas meldte seg da ut av forfatterforeningen.

Jeg traff Imre Kertész flere ganger i Berlin. Han sa han kunne takke Tyskland for at han var blitt internasjonalt kjent, og han bare ristet på hodet over den mottakelse han hadde fått hjemme.

I løpet av de siste ti år har det skjedd mye som burde ha fått varsellampene til å lyse i EU og i Norge. I 2009 sto det en artikkel i ukeavisa «Magyar Demokraytia», skrevet av forfatteren Adam Pozsonyi som Viktor Orbán beundrer. Pozsonyi ba ungarere gå til bibliotekene og låne bøker av blant annet Esterhazy, Konrad og Nadas og brenne dem. Han kalte dem landsforrædere og mordere som hadde drept den ungarske sjel.

I «Magyar Hirlap» skrev en annen Orban-venn, Zsolt Bayer, at bare jøder og deres støtter var onde nok til å kritisere Ungarn. Han omtalte jøder som «stinkende elementer».

Det kunne nevnes mange eksempler det siste tiåret på høyreekstremistisk og fascistisk retorikk og overgrep mot nasjonale minoriteter, først og fremst sigøynere (roma) som er blitt myrdet. Jødene ble skjelt ut som femtekolonne og Budapest ble kalt Judapest.

VANSKELIG FORTID:  «Ungarerne har opp gjennom sin historie alltid vært tapere,» skriver Jahn Otto Johansen. Foto: Knut Falch/Scanpix
VANSKELIG FORTID: «Ungarerne har opp gjennom sin historie alltid vært tapere,» skriver Jahn Otto Johansen. Foto: Knut Falch/Scanpix Vis mer

Denne utvikling har altså ikke kommet som lyn fra klar himmel, og den kan forklares. Ungarerne har opp gjennom sin historie alltid vært tapere. De sto på feil side i to verdenskriger. Freden i Trianon i 1920 fratok Ungarn 70 prosent av dets territorium og nesten fem millioner av dets innbyggere.

Det var derfor Ungarns første demokratisk valgte regjeringssjef sa at han var statsminister også for de fem millioner ungarere som bodde i utlandet. Det var en uttalelse som fikk naboene til å frykte grenserevisjoner.

Det gjorde vondt verre at de tidligere kommunister kom tilbake i regjering etter at de hadde tilranet seg enorme verdier under privatiseringsprosessen. Det var en parallell til oligarkenes frammarsj i andre tidligere kommunistland, men i Ungarn var det ekstra ille. Samtidig fikk store deler av befolkningen det stadig verre - pensjonister, offentlig ansatte og studenter.

Hundretusener tok opp boliglån i fremmed valuta i vestlige banker som nærmest prakket pengene på dem. Nå er de ruinert for resten av livet. Det er ikke så overraskende at ungarere flest er skeptiske til EU, Det internasjonale pengefond og Verdensbanken.

Når det under den sosialistiske regjering kom til voldsomme demonstrasjoner, ble de slått ned med en brutalitet som ble underkommunisert i vestlige medier. De rapporterte om det nyfascistiske Jobbik, og det var nødvendig, men lite eller intet om regjeringens politistyrker som besto av de samme «gorillaer» som i kommunisttida.

De fleste av demonstrantene var ikke unge fascister, men eldre og handikappede som var havnet på fattigkassa. Jeg snakket etterpå med mange som ble brutalt slått ned av det sosialistiske opprørspolitiet.

Viktor Orbán sto opprinnelig fram som en ung idealist som var modig nok til å utfordre kommunistene både før og etter regimeskiftet. Jeg intervjuet ham mange ganger og fikk et sympatisk inntrykk av ham.

Men etter hvert forandret Orban seg. I dag framstiller han sine tilhengere som gode ungarere og alle motstandere som fiender og til og med forrædere.

Kunsthistorikeren Laszlo Földènyi sa i et intervju med Die Welt at Viktor Orbán likner mer og mer på Janos Kadar i sin måte å opptre på, men naturligvis ikke politisk og ideologisk.

Ungarerne tilpasset seg den såkalte «gulasjkommunisme», mens østtyskere, tsjekkere og ikke minst polakker opponerte. Selv om Kadar var med på å drukne folkeoppstanden i 1956 i blod, ble han etter hvert akseptert av ungarere flest. Ifølge enkelte meningsmålinger er Kadar den mest populære ungarske politiker i det 20. århundret.

Ungarere flest er tilpasningsdyktige og aksepterer Viktor Orbán som landsfader. Når Orban kritiseres av EU og USA, framstår han som en forfulgt uskyldighet, og det styrker hans stilling i det ungarske folk.