Opprøret i Hongkong

En varslet katastrofe

Også Norge må gjøre det klart for Kina at en militær intervensjon i Hongkong er uakseptabelt.

BRUTALT: Opprørspoliti går løs på demonstranter tirsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
BRUTALT: Opprørspoliti går løs på demonstranter tirsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvis katastrofen - en voldelig kinesisk intervensjon - skulle ramme Hongkong, skal ingen kunne si at den ikke var varslet. Skriften blir stadig skrevet på veggen. Onsdag advarte myndighetene på Fastlands-Kina om at demonstrasjonene i Hongkong er «tidlige tegn på terrorisme». Det er ord som ikke bare er en advarsel. Det er ord som også har i seg en legitimering av vold, massiv vold. Når noen myndighet i vår tid trekker «terror-kortet», er et all grunn til å være på vakt.

Å være på vakt er noe de kinesiske demonstrantene har vært. I ti samfulle uker. Demonstrasjonene som begynte som en protest mot at myndighetene skulle åpne for å utlevere personer som er ettersøkt i Fastlands-Kina, har nå fått sin egen dynamikk. Å få stanset utleverings-vedtaket er ikke lenger nok for demonstrantene, og de har ikke fått noen garantier for at forslaget ikke kan komme tilbake, selv om den kinesisk-vennlige lederen i Hongkong, Carrie Lam, sier at utleveringsavtalen er «død». Demonstrantene har derfor - allegorisk, i det minste - fortsatt blod på tann.

Og de leker med ilden. Noen av dem har kastet sprengstoff mot en politistasjon, og det lokale politiet har svart med å bruke tåregass i en undergrunnsstasjon, og gjort at en kvinne har mistet et øye. Opptøyene har i seg opprørets dynamikk, det har ingen egentlig ledelse, og det er umulig å se hvor dette ender, om den opprørske kraften ebber ut, eller om den til slutt blir stått ned av kinesiske myndigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer