KOMMENTARER

En varslet krise

Edward Snowden kommer sannsynligvis ikke til Norge. Det er en humanistisk katastrofe.

PRISVINNER: Edward Snowden er tildelt Bjørnstjerne Bjørnson-prisen for 2015 og invitert til Molde for å motta utmerkelsen i september i år. Foto: Ole Spata
PRISVINNER: Edward Snowden er tildelt Bjørnstjerne Bjørnson-prisen for 2015 og invitert til Molde for å motta utmerkelsen i september i år. Foto: Ole Spata Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

5. september er Edward Snowden invitert til Molde for å motta Bjørnsonprisen. Han får den for sitt arbeid for personvern, og for å rette et kritisk søkelys mot staters overvåkning av egne og andres innbyggere.

Egentlig burde invitasjonen ha vært ukontroversiell. Snowden er den soleklart mest sentrale personen i det som har utviklet seg til å bli et av de mest påtrengende politiske spørsmålene i vår tid: enkeltpersoners rett til privatliv, og kampen mot elektronisk masseovervåkning.

Han er ikke bare sentral som en symbolfigur - han er også rent faktisk et foregangsmenneske for det han har avslørt, og måten han har gjort det på. Men det «imponerer ikke» Erna Solberg, som hun slo fast i Stortinget høsten 2013 - etter avsløringene som kom på forsommeren samme år. Dette er hva hun ikke er imponert over:

Uten Snowdens innsats ville vi kanskje ikke visst at minst ni store, amerikanske internettselskaper samarbeider med amerikanske myndigheter om utlevering av data. Overvåkning av en slik skala at det både er vanskelig å fatte hvordan amerikansk etteretning skal kunne ha kapasitet til å håndtere og sortere all informasjonen, og vanskelig å fåtte hvordan personvernet kan ivaretas når mulighetene til misbruk er så store.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer