Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En vei for Danko

WOODSTOCK (Dagbladet): Nå går det bare én vei for Rick Danko (56). Legendariske The Band er plateaktuelle igjen, og snart går Danko i studio med Jonas Fjeld og Eric Andersen.

Danko er en tungvekter i ordets rette forstand - og han er sulten på mer suksess. Bassisten og vokalisten i The Band måtte avbryte samarbeidet og innspillingen av en liveplate med Fjeld og Andersen da han ble narkodømt under trioens turné i Japan i 1997. Etter tre måneder i fengsel slapp han ut.

Ny trioplate

Samarbeidet med Fjeld og halvnorske Andersen resulterte i de kritikerroste platene «Danko, Fjeld, Andersen» (1993) og «Ridin' On The Blinds» (1997), og nå er de snart klare for å spille inn plate nummer tre i Levon Helms låve-studio i Woodstock. Danko gleder seg til å samarbeide med Fjeld igjen.

- Han er en internasjonal stjerne. Alle elsker ham, sier han om sin kollega fra Drammen.
Jonas er også klar, og det eneste som kan forsinke prosjektet er at Andersens nye soloplate går så bra. Trøsten er at både Danko og Fjeld er med på den.

Trubadur

Rick Dankos merittliste er like stor som hans egen livvidde - i tommer. Foruten en lang rekke plater med The Band, på egen hånd og som backingband for Bob Dylan, har han vært med på over 50 plater med andre artister.

Rett som det er, kan han også oppleves som trubadur på tur i USA. Dagbladet ble med ham og Band-produsent og musiker Aaron Hurwitz på vei mot klubbkonserter i Philadelphia og New Jersey. De to har for øvrig startet plateselskapet Woodstock Records sammen med Band-trommis Levon Helm. En liveplate med Danko er allerede gitt ut.

- Jeg har et enormt arkiv å ta av, sier Danko.

The Band har en utrolig posisjon i rockhistorien, etter at gruppa gikk fra å være backingband for Ronnie Hawkins under navnet The Hawks i Canada på begynnelsen av 60-tallet, til de i 1965 begynte å backe en elektrisk Bob Dylan.

- Jeg flyttet til Woodstock sammen med Manuel og Tiny Tim i 1967 for å hjelpe Dylan med en film, forteller Danko.

«Basement Tapes»

Dylan hadde flyttet dit for å hvile ut etter sin motorsykkelulykke, og sammen med Robbie Robertson kom han hver dag til studioet Big Pink.

- Sånn ble «The Basement Tapes» til, forteller Danko om Dylan-plata som offisielt kom ut først i 1975.

Band-medlemmene ble værende i hippiebyen nord for New York City, som ifølge Danko vokser fra 3000 innbyggere om vinteren til 30 000 om sommeren.

I 1968 debuterte gruppa på egne bein med «Music From Big Pink», og året etter spilte de på Woodstock-festivalen. Men - med avskjedskonserten «The Last Waltz» i 1976 var det slutt. Seks år seinere kom gruppa sammen igjen, men da uten Robertson. Seinere begikk Richard Manuel selvmord.

I 1993 kom endelig den første studioplata på 16 år, «Jericho». Tre år seinere fulgte «High On The Hog», og nå er The Band tilbake i toppform med den akustiske «Jubilation».
Den er foreløpig bare tilgjengelig på import, men Danko regner med å få den ut i stor skala snart.

TRUBADUR: Det går bare en vei for Band-medlem og trubadur Rick Danko - oppover.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling