PÅ BESØK:Timbuktu intervjues i  Dagbladets telt på Hovefestivalen. Foto: Anders Grønneberg
PÅ BESØK:Timbuktu intervjues i Dagbladets telt på Hovefestivalen. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- En vei inn i voksenlivet

Timbuktu mener han er blitt en moden mann med sitt siste album. I kveld spiller han på Hovefestivalen.

HOVE (Dagbladet): Jason Diaktè, bedre kjent som rapperen Timbuktu, er på plass på Hovefestivalen. Med seg i bagasjen har han albumet «Sagolandet», hans mest personlige og selvransakende album til nå. Det ble til etter en periode hvor Diakté hadde tvilt på veien skulle ta videre.    

- Jeg er blitt 36 år gammel, og for meg var det viktig å finne ut av om det var musikk jeg hadde lyst å drive med videre. De siste to årene har vært et slags veivalg for meg, forteller Diakté på besøk på Dagbladets stand på festivalområdet.    

Oppgjør «Sagolandet» er likevel et annerledes album enn det man tidligere har hørt fra Timbuktu. Personlige kriser og profesjonelle nederlag danner bakteppet for låtene.

- Denne platen handler om saker som jeg ikke har snakket om tidligere. Å skrive låter om det samme om og om igjen har ikke noen særlig verdi. Dette er saker som hendte for lenge siden, men som jeg tar opp først nå.

Tapt uskyld Selv forklarer han albumet som et steg i retning av å vokse opp. Det er et brudd mot ungdommens uskyld - et brudd han ser både i seg selv og i hjemlandet.  

- Eventyrlandets tid er forbi i mitt land. Sverige er i ferd med å bli et europeisk land på lik linje med alle andre, med all den vold, kriminalitet og ulikhet det fører med seg. Selv har jeg vokst opp i et veldig jevnt samfunn, hvor jeg kunne studere på samme universitet som kronprinsessen. Dette er i ferd med å endre seg, og Sverige går mot å bli et samfunn med mye større forskjeller.     
  Endelig moden  For første gang har Diakté også satt ord på sin frustrasjon i møte med noen av sitt livs vondeste oppleveler — fra stefarens død da Diakté var 19, til et sviende økonomisk nederlag der han mistet fem millioner i sparepenger.  

- Jeg er glad for at jeg ikke snakket om disse greiene da jeg var yngre - det er først nå jeg har følt meg moden nok til å kunne ta dem opp. Jeg tror det er noe som kommer med alderen, og det er derfor jeg ser på dette albumet som en slags vei inn i voksenlivet.

JOVIAL: Timbuktu møter gjerne fansen. Foto: Anders Grønneberg
JOVIAL: Timbuktu møter gjerne fansen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer