En vei ut

Plutselig er det litt gøy å snakke om framtida igjen.

NÅ: «Akutt vannmangel, hurtig tap av fungerende matjord, utdøende dyreliv? Det er nå.» skriver vår helgekommentator. Illustasjon: Flu Hartberg
NÅ: «Akutt vannmangel, hurtig tap av fungerende matjord, utdøende dyreliv? Det er nå.» skriver vår helgekommentator. Illustasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I John le Carres spionthriller «Russlands hus» finnes det en minneverdig liten scene der den britiske hovedpersonen forsøker å få servert te i Moskva. Te-disken betjenes av «tre fyldige kvinner i hvite uniformer med hjelmer av hvit plastikk» som vokter over en gigantisk samovar. Den enes jobb er å koke vann, den andres er å veie opp løs te på en vekt, den tredjes å betjene kassaapparatet. Til tross for den påfallende overbemanningen går alt grusomt sakte. Boka ble skrevet i 1989, rett før murens fall, og scenen fungerte som et bilde på den dysfunksjonelle Sovjetiske økonomien og arbeidsorganiseringen, som snart kom til å kollapse helt.

Jeg var nettopp i California, og kom til å tenke på disse russiske damene da jeg sto i en kaffebar i San Francisco.

Én ansatt tok bestillingen, en annen ropte bestillingen videre, en tredje laget kaffen, en fjerde ropte at den var klar og en femte serverte den. Det var bare meg der. Det tok hundre år å få en vanlig kaffe.

Det sprø med dette er at California er verdens sjuende største økonomi, større enn Brasil, større enn dagens Russland. Staten er sentrum for den raskeste og mest avanserte teknologiutviklingen i verden. De er så sci-fi at de er i ferd med å sette robotstyrte, sjåførløse biler på veiene. Likevel har flere og flere av Californierne helt meningsløse jobber. Og overalt merker man at kollapsen truer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer