En velassortert verktøykasse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DARWIN: Erik Tunstad (Dagbladet 6/2-09) får ha meg unnskyldt, men i min bok Charles Darwin gjør jeg det gang på gang klart at Darwins evolusjonslære står fjellstøtt som vitenskapelig teori den dag i dag, til forskjell fra svært mye annet tankegods fra Victoria-tiden. Samtidig har Tunstad rett i at jeg både omtaler Darwins manglende musikalitet og hans begrensede forståelse for fenomener som kunst og religion. Her støtter jeg meg til en rekke kilder, ikke minst hans egen selvbiografi.

Noe av det fascinerende ved Darwin er jo nettopp hans monomane konsentrasjon om noen få, store spørsmål, på bekostning av en bredere orientering. At hans bror Erasmus, som aldri drev det til noe stort, var en mer beleven konversasjonspartner og fulgte bedre med i kulturlivet og den allmenne debatt enn Charles, gjør ikke evolusjonslæren til noen mindre prestasjon, men forteller oss noe om genialitet. Altfor mange av dem som skriver om Darwin gjør ham enklere enn han var, og fremstiller ham som en naturvitenskapelig helgen. Dersom man tillater seg å påpeke at han regelmessig motsa seg selv når han skrev om menneskets kultur og samfunnsliv, eller at hans betoning av konkurranse snarere enn samarbeid var påvirket av tidens liberalistiske ideologi, må man være forberedt på hard kritikk fra mannens moderne våpendragere. Det er nesten så man blir minnet om de mer fundamentalistiske marxistene fra forrige århundre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer