- En veldig streng dom

Giske advarer norske fildelere.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kulturminister Trond Giske mener dommen mot The Pirate Bay er en klar advarsel til norske aktører som holder på med det samme.

Det finnes også norske torrentsider, blant andre Norbits, som bare er åpen for registrerte brukere.

- Dette er en veldig streng dom. Den er i overenstemmelse med aktors påstand når det gjelder fengselsstraff, mens erstatningsbeløpet er noe lavere enn det som ble krevd. For de dømte er nok beløpet likevel høyt, sier Giske.

- En klar advarsel
I formiddag legger han fram en stortingsmelding om bibliotek og digitalisering, men før pressemøtet begynte svarte han på spørsmål om dommen i Sverige.

- Dette er en meget klar advarsel til andre storopplastere. Dette er ikke et lovtomt rom. Å legge ut materiale fritt på nettet er i følge svensk domstol et brudd på loven. Siden vi har noenlunde samme lovverk i Norge, er det grunn til å tro at en norsk domstol ville ha kommet til den samme konklusjonen, sier Giske.

Han mener norske aktører bør ta notis av dommen, men ønsker ikke å svare på direkte spørsmål om han er glad for den.

- Jeg vil derimot si at jeg er veldig enig i at de som lager musikk og film får betalt for arbeidet sitt sier Giske.

Han tror dommen først og fremst vil ha betydning for de store opplasterne - de som tjener penger på andres arbeid.

- Den vil ikke få betydning for om en 16-åring finner en låt på nettet, og deretter laster den ned, sier ministeren.

Tror ikke på endring
Norske rettighetshavere har ikke klart å få fellende dommer mot norske storopplastere, til tross for at advokatfirmaet Simonsen har levert over 100 anmeldelser.

Advokat Espen Tøndel sa til Dagbladet.no i går at han ikke tror en dom vil forandre noe som helst i forhold til arbeidet mot fildeling i Norge.

- Inntrykket er at lovgivere og politi er tafatte, og at de ikke ser hvor alvorlig dette er for industriene som er rammet. Det må brukes mer ressurser fra politiets side, og det må gis lover som gir rettighetshaverne mulighet til å forsvare sine interesser, sa Tøndel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer