KOMMENTARER

Kina

En veldig vital 70-åring

Det kinesiske kommunistpartiet feirer idag seg selv og sin revolusjon med en inderlig stolthet. 70-åringen feier all kritikk under teppet med en stålbørste, skriver Morten Strand.

KOMMUNISME OG MODERNITET: Det kinesiske flagget speiles i en moderne skyskraper i Beijing. Foto: AFP / NTB Scanpix
KOMMUNISME OG MODERNITET: Det kinesiske flagget speiles i en moderne skyskraper i Beijing. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Selvskryt skal man som kjent lytte til, for det kommer fra hjertet. Og det hjertet er fullt av renner munnen over med. Derfor bør sarte sjeler stålsette seg når de hører partisjef og president Xi Jinping beskrive 70 politisk humpete år med kommunistisk makt som en enestående suksess idag. Glemt vil formann Maos store sprang framover, for å sjokk-modernisere Kina, være. For det revolusjonære eksperimentet endte i en katastrofe som førte til at rundt 30 millioner mennesker døde av sult. Glemt vil massakren på Den himmelske freds plass være, da flere tusen demokrati-forkjempere ble drept av militære i en massakre som unge kinesere idag ikke engang vet om, fordi ensrettingen ikke tillater at det omtales.

Industrialiseringen og suksessen kom til Kina, med kommunistpartiet som vaktsom tilrettelegger. Men det tok ikke tre år, slik Mao mente det ville ta, under Det store spranget framover for 60 år siden, men rundt 30 år. Og det store spranget har blitt tatt ved en rekke mindre sprang, også kalt reformer. I september sa formann Xi dette til en gruppe studenter på en partiskole for kommende kadre: «Når det gjelder prinsipper vil vi ikke vike en millimeter. Men når det gjelder taktikk kan vi være fleksible». Det var et sitat i tidens ånd. For så høyt holder de kinesiske kommunistene sine revolusjonære prinsipper, at de enkelt kan gå under dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer