KOMMENTARER

Kina

En veldig vital 70-åring

Det kinesiske kommunistpartiet feirer idag seg selv og sin revolusjon med en inderlig stolthet. 70-åringen feier all kritikk under teppet med en stålbørste, skriver Morten Strand.

KOMMUNISME OG MODERNITET: Det kinesiske flagget speiles i en moderne skyskraper i Beijing. Foto: AFP / NTB Scanpix
KOMMUNISME OG MODERNITET: Det kinesiske flagget speiles i en moderne skyskraper i Beijing. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Selvskryt skal man som kjent lytte til, for det kommer fra hjertet. Og det hjertet er fullt av renner munnen over med. Derfor bør sarte sjeler stålsette seg når de hører partisjef og president Xi Jinping beskrive 70 politisk humpete år med kommunistisk makt som en enestående suksess idag. Glemt vil formann Maos store sprang framover, for å sjokk-modernisere Kina, være. For det revolusjonære eksperimentet endte i en katastrofe som førte til at rundt 30 millioner mennesker døde av sult. Glemt vil massakren på Den himmelske freds plass være, da flere tusen demokrati-forkjempere ble drept av militære i en massakre som unge kinesere idag ikke engang vet om, fordi ensrettingen ikke tillater at det omtales.

70 ÅR: Det spares ikke på kruttet når Kina markere sitt jubileum 1. oktober. Video: CNN Vis mer

Industrialiseringen og suksessen kom til Kina, med kommunistpartiet som vaktsom tilrettelegger. Men det tok ikke tre år, slik Mao mente det ville ta, under Det store spranget framover for 60 år siden, men rundt 30 år. Og det store spranget har blitt tatt ved en rekke mindre sprang, også kalt reformer. I september sa formann Xi dette til en gruppe studenter på en partiskole for kommende kadre: «Når det gjelder prinsipper vil vi ikke vike en millimeter. Men når det gjelder taktikk kan vi være fleksible». Det var et sitat i tidens ånd. For så høyt holder de kinesiske kommunistene sine revolusjonære prinsipper, at de enkelt kan gå under dem.

15 000 soldater vil marsjere over Den himmelske freds plass, seremoni-plassen for kinesisk makt, idag. De marsjerende vil ha den ideelt avskrekkende høyde av pluss-minus 1, 80 meter. 170 militære fly og 580 ballistiske missiler som normalt er ladet med atomvåpen, vil understreke alvoret for de 100 000 tilskuerne.

Bak Den himmelske freds plass ligger Den forbudte by, der keisere så vel som kommunister har holdt hus, og administrert Midtens rike med vekslende grad av tvang. Nå er det mer tvang som gjelder. Så mye at hele hovedstaden Beijing i anledning 70-års jubileet har blitt Den forbudte by. At droner er forbudt har en forklaring i behovet for sikkerhet. Men drager, ballonger og alkohol er også forbudt på festen i byen med mer enn 21 millioner innbyggere. I tillegg til duer. Og kritikere, som helt eksplisitt har fått beskjed om å holde seg langt unna utenlandske journalister. For her skal ikke et hårstrå ligge feil på bursdagen, alt skal være perfekt.

Til tross for at i virkeligheten så er det ikke det - perfekt. For i virkeligheten står Kina overfor sine største utfordringer på 30 år, siden blodbadet på Den himmelske freds plass i juni 1989. Opprøret i Hong Kong har pågått i hele sommer og høst, og det er også varslet store demonstrasjoner idag, på selve bursdagen. Hver fjerde borger i byen har deltatt i de store, og etter hvert voldelige, demonstrasjonene, som i realiteten er rettet mot det allmektige kommunistpartiet. De demonstrerer en motstand mot ensretting som bare har blitt sterkere og sterkere ideologisk, og som ikke vil dø ut til tross for at opprørets opprinnelige krav for lengst er innfridd.

En annen utfordring er den knusende undertrykkelsen av uighurene og andre muslimske folkeslag i Xinjiang-provinsen vest i landet, der ti prosent av dem har blitt puttet i konsentrasjonsleire. Og selvsagt forholdet til USA etter at president Donald Trump startet sin handelskrig mot Kina. Verken utfordringene fra Hong Kong eller fra USA har det kinesiske lederskapet noe svar på som kan løse konfliktene, og det meste tyder på at svaret i Xijiang-provinsen i et historisk perspektiv er galt.

Men alt er ikke galt, langt i fra. 70-åringen er på sitt nesten mest vitale i hele sin historie, og kan gå forbi USA som verdens største økonomi om rundt ti år, hvis prognosene holder og veksten fortsetter. Om kort tid passerer også Kina Sovjetunionen som den kommunistiske ett-parti staten som har levd lengst. I det ligger det en stolthet og selvbevissthet, etter Kina i mange år var den kommunistiske lillebroren til det mektigere Sovjetunionen.

Men hovmod står for fall. Og det hovmodet partiet viser for egen befolkning kan fort komme til å bli i største laget. Med større og større selvbevissthet utfordrer president Xi Jinping det vestlige demokrati-idealet om åpne samfunn med valg, maktfordeling og rettssikkerhet. I stedet stenger han internett, og starter et digitalt overvåkingsregime som verden aldri har sett maken til. Han utfordrer Vesten med en modell for økonomisk vekst som vestlige samfunns-planleggere ikke hadde tatt høyde for 30 år tilbake i tid. Han vil vise at autokrati og økonomisk vekst er en overlegen modell. La ingen være i tvil om at 70-åringen er vital.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer