DEBATT

En velkommen straffedebatt

Fengsel er kraftig kost, men det er også kriminalitet. Derfor er debatten om straff så vanskelig, men også så viktig.

TAR UTFORDRINGEN: Leder Kristian Tonning Riise i Unge Høyre vil gjerne debattere straff.
 FOTO: Ørn E. Borgen / Aftenposten
TAR UTFORDRINGEN: Leder Kristian Tonning Riise i Unge Høyre vil gjerne debattere straff. FOTO: Ørn E. Borgen / Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg takker for gode ord fra Sverre Olav Trovik og fengselsgruppa i Juss-Buss, som — i Dagbladet på tirsdag - etterlyser deltakelse fra undertegnede i debatten om hvordan og hvorfor vi straffer folk. Den hansken plukker jeg mer enn gjerne opp.  

Trovik viser til at Unge Høyre vedtok «et gjennomarbeidet dokument om justispolitikk» på landsmøtet vårt i fjor. Det er jeg ikke overraskende enig i, ettersom det var jeg selv som ledet arbeidet med dette programmet. Justispolitikk er et uhyre krevende felt. Få, om noen, politikkområder binder så uløselig sammen ens egne moralske standpunkter med prinsipielle og praktiske problemstillinger man er nødt til å adressere. 

Justispolitikkens begrensninger: Det er for eksempel veldig lett å proklamere at man er for mye strengere straffer, ut i fra en moralsk betraktning av hva man mener er en rettferdig straffereaksjon. Da må man imidlertid forholde seg til at det også vil medføre til et behov for mange flere fengselsplasser, et langt større press på både politi og rettsvesen og i tillegg koste langt mer penger uten at det nødvendigvis vil redusere kriminaliteten noe særlig. Denne nødvendige balansen i straffesakskjeden er det som gjør justispolitikken krevende.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer