En verden av forskjell

For et løft!

Stephen Kovacevich, klaver Kringkastingsorkestret

Dirigent Stefan Solyom

Universitetets aula

KONSERT: I går ettermiddag, i Universitetets aula, spilte han Brahms’ 2. klaverkonsert på Kringkastingsorkestrets såkalte «Superlørdag», etter pause. Det gjorde en verden av forskjell.

Før pause hadde orkestret spilt seg gjennom en helt ordinær Haydn (Symfoni nr. 26) og en stiv og lite smidig utgave av Brahms’ Haydn-variasjoner under gjestedirigenten Stefan Solyom.

Men da solist og orkester dro i gang Brahms’ mektige 2. klaverkonsert etter pause, var sceneskiftet nesten totalt.

Mest av alt handler dette om hva en stor, men også utrolig rutinert pianist som Kovacevich er i stand til å utrette, særlig i et storverk som denne klaverkonserten.

Fra det første, mektige anslaget var det som om alt, også hele orkesterklangen, sprang ut av Kovacevich på solistplass. Han bar dem helt fram, uten et øyeblikks dødgang i den tre kvarter lange klaverkonserten. Og han bar det hele, uten å miste en eneste nyanse i sitt eget spill, i en musikalsk formgivning av de helt store.

Det handler om kraft og styrke i en fortolkning, mer enn om å spille sterkt eller svakt. Det er slik som skjer en sjelden gang, som en åpenbaring av musikkens og samspillets store og uutgrunnelige hemmelighet.