DEBATT

En verden i humanitær krise

Er stadig voksende humanitære behov en trend som kan snus?

Utenriksminister Børge Brende med nobelprisvinner Kailash Satyarthi på toppmøtet i Istanbul. Foto: Utenriksdepartementet/Astrid Sehl
Utenriksminister Børge Brende med nobelprisvinner Kailash Satyarthi på toppmøtet i Istanbul. Foto: Utenriksdepartementet/Astrid Sehl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

FNs generalsekretær har kalt inn til Verdens humanitære toppmøte i Istanbul 23.- 24. mai. I forkant er det holdt konsultasjoner mellom en lang rekke aktører, fra regjeringer til lokale hjelpeorganisasjoner. Vi erkjenner at det er nødvendig å gjøre noe med den globale humanitære situasjonen. Vi er vitne til en uholdbar utvikling der stadig flere blir avhengige av humanitær hjelp og aldri får mulighet til å leve et verdig liv. En endring til det bedre kan bare komme i stand gjennom internasjonalt samarbeid og felles innsats.

Humanitær støtte fra de nordiske landene har opp gjennom åra hjulpet millioner av ofre for naturlige og menneskeskapte katastrofer. I fjor var denne støtten på 1,18 milliarder dollar. Dette plasserer Norden blant de fremste regionene i verden når det gjelder å yte humanitær hjelp. Vi vil fortsette å bistå de mest hjelpetrengende med utgangspunkt i prinsippene for humanitær hjelp: Uavhengighet, upartiskhet, nøytralitet og humanitet. Samtidig må vi finne nye virkemidler for å redusere behovet: At folk forblir avhengige av nødhjelp i tiår etter tiår uten utsikter til en bedre morgendag, kan ikke rettferdiggjøres. Året vi har bak oss, har demonstrert konsekvensene på uvanlig dramatisk vis både i Asia, Afrika og Europa. Også i våre egne land har vi sett følgene. Toppmøtet må sende ut et kraftig signal med oppfordring til politisk lederskap innen kriseløsning. I dag er 80 prosent av de humanitære behovene en følge av menneskeskapte konflikter, og disse kan bare løses med politiske midler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer