En verdensreporter oppsummerer sin dramatiske karriere

Wandrups utvalgte: Veteranen Jan Tystad (80) skriver sine erindringer.

PÅ VAKT: Dagbladets mangeårige London-korrepsondent på Parliament Hill i hampstead Heat. Herfra overvåker han London og resten av verden. Foto: Otto Ersland
PÅ VAKT: Dagbladets mangeårige London-korrepsondent på Parliament Hill i hampstead Heat. Herfra overvåker han London og resten av verden. Foto: Otto ErslandVis mer

BOK: Min gamle venn og kollega Jan Tystad (80) er en modig mann. I sin nye bok, «Korrespondentliv», forteller han at han som vaktsjef i Dagbladet kuttet manusene til Arne Hestenes forfra fordi han «alltid hadde så lange innledninger» når han skrev sine observasjoner fra filmfestivalen i Cannes. Hestenes er vel den eneste som har klagd til avisens styre når han ble barbert på desken.

UTEN JÅLERI: Dagbladets erfarne London-korrespondent har skrevet sin selvbiografi.
UTEN JÅLERI: Dagbladets erfarne London-korrespondent har skrevet sin selvbiografi. Vis mer

Men Tystad overlevde. I tillegg har han gjort mindre risikable ting som å oppsøke krigsfronter og kriseområder over halve kloden og utfordret multinasjonale selskaper med kritisk journalistikk. Alt dette skriver han om i «Korrespondentliv», en oppsummering fra en av norsk presses mest erfarne veteraner.

Tystad var London-korrespondent for Dagbladet i en årrekke. Derfra rykket han ut til Hellas, Sør-Afrika, Biafra, India, Brasil, Etiopia, Angola og Midt-Østen. Uten frykt, men fullastet med vilje til å lete etter sannheten bak nyhetene. Spesielt har Jan hatt et blikk for de største taperne når verden bryter sammen i vold og kaos; de vergeløse barna. «Jeg vil noe med det jeg skriver. Jeg vil opplyse og engasjere leserne,» skriver Jan.

Tystad leverer no-nonsense-rapporter, fra erindringene om oppveksten i Bergen til krigsreportasjene fra Belfast. Les boka, hvis du tar sjansen på å bli et klokere menneske.