LEDER

Striden om Nobelkomiteen:

En verdig slutt

Oslo og Norge kan ta imot fredspris-vinnerne i ICAN denne helga med æren nokså intakt.

IKKE VALGT: Frp-veteran Carl I. Hagen satt på tilhørerbenken da Stortinget i går ikke stemte ham inn i Nobelkomiteen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
IKKE VALGT: Frp-veteran Carl I. Hagen satt på tilhørerbenken da Stortinget i går ikke stemte ham inn i Nobelkomiteen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Dette er blitt en parodi. Det er ikke Stortinget verdig.» Sitatet tilhører Carl I. Hagen, som i tredje person kommenterer overfor NTB at Carl I. Hagen ikke ble valgt som medlem til Nobelkomiteen av Stortinget i går.

Hagen treffer blink, men ikke den han sikter på. Han gir nemlig en helt riktig beskrivelse av nestenulykken med å velge en vararepresentant til Nobelkomiteen, som har ført til et usedvanlig grisete politisk sirkus på Stortinget de siste ukene. Men konklusjonen ble heldigvis en annen: parodien tok slutt, verdigheten ble gjenreist.

Oslo og Norge kan ta imot fredsprisvinnerne i ICAN denne helga med æren nokså intakt. Stortinget har et nytt sett med regler som nå formelt forhindrer både stortingsrepresentanter og vararepresentanter fra å bli valgt inn i Nobelkomiteen. Vi har dermed fått nedfelt noen avgjørende prinsipper for å tydeliggjøre avstanden mellom norsk politikk og den uavhengige komiteen som skal plukke ut vinneren av verdens mest prestisjetunge fredspris.

Men stridighetene rundt utnevnelsen den siste tida gir grunn til ettertanke. Det er urovekkende dersom det politiske klimaet er blitt så polarisert at det ødelegger prosessene i nasjonalforsamlingen. Noe er grunnleggende galt når anseelsen til Nobelkomiteen kommer i andre rekke, forbikjørt av personlig prestisje. Det er nesten så det er fristende å foreslå at Stortinget ikke bør utnevne medlemmene til komiteeen, men det er nedfelt i Alfred Nobels testamente at det skal være slik - og det bør sant å si være en overkommenlig oppgave.

Partiene må kunne klare å finne kandidater som både har politisk innsikt og relevante kunnskaper - som ikke er bundet opp i våre aller mest sentrale, politiske verv. Stortingspolitikere er slike, det samme kan man hevde om ledere av internasjonale organisasjoner, som Thorbjørn Jagland. Hvis det er åpenbart at medlemmene har framtredende posisjoner som kan binde dem politisk, er det uheldig hvis de sitter i Nobelkomiteen. Jagland, som leder av Europarådet, ville åpenbart kunne havne i en skvis dersom en kontroversiell, opposisjonell bevegelse i et av de mindre demokratiske landene i Europarådet var aktuell for prisen.

Det finnes mange, gode kandidater. Og det er lov å tenke på andre enn seniorer. Venstre fikk i går valgt inn et spennende nytt varamedlem til komiteen, 31 år gamle Sofie Høgestøl som er jurist, stipendiat på Senter for menneskerettigheter og ekspert på internasjonal strafferett. Et utmerket valg, til inspirasjon for andre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer