En veteran går til topps

Endelig var det Dagblad-poet Geirs (56) tur.

Det er en veteran som er kåret til månedens poet for mars med et dikt om å dikte:

Å dikte

hvis jeg vil
kan jeg dra til den ytterste stjerne

være et neshorn
som tirrer en løve på savannen

en bokser i ringen
blodig, forslått og nede fortelling

og reise meg
med et nikk

til en ape
i Giboto 

grei skuring

Bak nicket grei skuring står Geir L. Pettersen (56) fra Narvik. Han begynte å skrive i 20-årene:

— Jeg leste en del diktsamlinger og ble inspirert til å forsøke å skape noe selv. Fikk en del dikt inn i aviser og tidsskrifter, og satt også i styret for Ofoten Litteraturlag i ti år, som blant annet fikk gitt ut en antologi med skribenter fra området, forteller han.

Dessverre ble litteraturlaget lagt ned på grunn av liten interesse, så da Diktkammeret åpnet i 2001, var poeten raskt på plass:

— I Diktkammeret åpnet det seg en ny verden. Her ble det mulighet til å «treffe» likesinnede og få kommentarer til diktene man la ut, sier poeten, som mener Helge Torvund er en flott inspirator.

Han brukte hovedsakelig nicket «Nagel» i den første perioden.

— Etter hvert gikk jeg tom og hadde skrivetørke en lang periode, men i februar i år kom jeg tilbake og ble med blant de utvalgte med «Jordsang».  At jeg skulle vinne nå, var virkelig uventet. Det er jo så mange dyktige poeter her inne, mener han.

— Jeg leser en god del. Både dikt og prosa. Av forfattere setter jeg Lars Saabye Christensen høyest. Han har en utrolig fantasi, og språket hans er så billedrikt. Av poeter jeg har sansen for kan jeg nevne Helge Torvund, Finn Øglænd, Øyvind Berg, Anne Grete Bærheim og «Jernbanepoetene» fra Tromsø. 

Det er ikke ofte metadikt — dikt om å dikte — går til topps i Diktkammeret, men Geirs dikt traff juryen midt i pannebrasken:

— Hvordan startet diktet? Var det et bilde, var det en setning, var det tittelen, eller det å dikte som konsept?

— Jeg husker ikke helt hvordan diktet mitt ble til, det er noen år siden jeg skrev det, men det handler om dikterisk frihet. At man kan innta hvilken som helst ståsted og at det ikke finnes noen grenser, sier poeten, som ikke liker å forklare diktene sine for mye:

— Det får være opp til leserne å tolke dem som de vil.

Juryen gratulerer — og tolker ivei, i følgende kommentar:

Diktar seg vidare
Av og til må me ta metadiktet fram att. Skrive igjen om det me held på med. Kva diktinga gjer oss i stand til. Viss me vil, som dette diktet så talande og inviterande byrjar, kan me koma langt, langt av stad med små ord på korte linjer. Og me kan vera noko heilt anna enn det me brukar vera. Ikkje utan grunn står tittelen på ei diktsamling av ein av dei store eksperimenterande poetane våre midt i dette diktet. «Nede Fortelling» heitte ei samling av Øyvind Berg. Dette diktet diktar seg vidare, etter eit blodig samanstøyt med det forteljande, reiser diktet seg, slikkar sine sår og nikkar så til ein av den arten me sjølv kjem ifrå, og det i ein apeby som i alle fall finst i midt i det fantastiske landet som ikkje finst; det frå nå av så legendariske Giboto.

For juryen,
Helge Torvund

DIKT I DAGBLADET:
Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)

TIL TOPPS I MARS: Geir L. Pettersen.
TIL TOPPS I MARS: Geir L. Pettersen. Vis mer