Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Langtidsplan for Forsvaret (LTP)

En viktig seier for forsvarsevnen

Regjeringens langtidsplan gir et bedre forsvar, og Nord-Norge spiller en nøkkelrolle.

OPPTAKSPRØVER: Alle som skal ta lederutdanning i Forsvaret må gjennomføre opptaksprøver. Bildet er fra Sessvollmoen tidligere i år. Hovedopptakene gjennomføres to ganger årlig og har en varighet på to uker. Foto: NTB Scanpix
OPPTAKSPRØVER: Alle som skal ta lederutdanning i Forsvaret må gjennomføre opptaksprøver. Bildet er fra Sessvollmoen tidligere i år. Hovedopptakene gjennomføres to ganger årlig og har en varighet på to uker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag sluttet et stort flertall i Stortinget seg til hovedlinjene i regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret (LTP). Vi styrker forsvarsevnen og sikrer viktige investeringer i nye kampfly, overvåkingsfly og ubåter.

Samtidig styrkes Hæren og Heimevernet ytterligere. Regjeringens langtidsplan gir et bedre forsvar, og Nord-Norge spiller en nøkkelrolle.

Dagens uforutsigbare sikkerhetspolitiske landskap krever et sterkt og troverdig nasjonalt forsvar, i kombinasjon med et nært alliansesamarbeid. Det får vi med den nye langtidsplanen.

Vi øker den operative evnen, sikrer større utholdenhet og vi bygger troverdige forebyggende kapasiteter. Vi er ‘Nato i nord’ og må ha kontroll over aktivitet og sikre suverenitetshevdelse i havområdene gjennom økt tilstedeværelse, etterretning og situasjonsforståelse. Forsvaret styrkes for å øke kampkraften. Det blir økt aktivitet og tilstedeværelse i nord: Sjøforsvaret skal seile mer, Luftforsvaret skal fly mer, Hæren og HV skal øve og trene mer. Større deler av Forsvaret skal være tilgjengelig og klar til innsats på kort varsel. Vi er enige om innretningen på den varslede landmaktsstudien som skal sikre at vi tar de rette grepene i Hæren og Heimevernet.

Aldri før har det vært lagt fram en tilsvarende sterk plan for å styrke forsvaret av landet. Økningen på totalt 16 milliarder kroner i neste fireårsperiode, og 165 milliarder kroner over de neste 20 årene gir store investeringer i alle forsvarsgrener.

Dette gir et sårt tiltrengt løft for Forsvaret, en sektor som i flere tiår har vært preget av underfinansiering og uoppnådde ambisjoner. Høyre i regjering snudde denne kursen, og et stort flertall i Stortinget har nå forpliktet seg til å øke budsjettene i årene framover.

Hovedprioriteringene det første året går til vedlikehold av materiell for å få det i operativ stand, deretter økes treningsaktiviteten og mot slutten av perioden skal de store investeringene sikre bedre forsvarsevne og situasjonsforståelse i nord.

Vi har nå oppnådd enighet om en bærekraftig og et kampkraftig forsvar. Det blir nå viktig å bygge videre på det forliket vi har oppnådd og fortsette satsingen på Forsvaret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!