SELVBIOGRAFI: Fra hun var sju til 22 hadde Margaux Fragoso et forhold til en pedofil mann. Nå har hun skrevet bok om årene hun ble misbrukt.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SELVBIOGRAFI: Fra hun var sju til 22 hadde Margaux Fragoso et forhold til en pedofil mann. Nå har hun skrevet bok om årene hun ble misbrukt. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- En virkelig misbruker ser ikke ut som et monster

Margaux Fragoso (31) har skrevet bok om årene hun ble misbrukt av en pedofil mann.

(Dagbladet): Hun har skrevet en av fjorårets mest omdiskuterte bøker i USA. I «Tiger, tiger», med undertittelen «En selvbiografi», forteller Margaux Fragoso (31) den rystende historien om hvordan hun som sjuåring møtte 51 år gamle Peter i et offentlig svømmebasseng hjemme i New Jersey. De innledet et forhold som varte til han tok sitt eget liv femten år senere. De siste par årene var forholdet platonisk.

- Jeg føler at jeg har gitt mitt barndoms-jeg makten tilbake, ved å gi henne stemmen hun ikke fikk ha, sier Margaux Fragoso til Dagbladet.

Ikke et monster
Hun er i Oslo for å lansere den norske oversettelsen av boka, som har kommet ut på over 20 språk.

- I boka gir du din overgriper et menneskelig ansikt. Hvorfor?

- Slike mennesker vil alltid forsøke å framstå som snille, for eksempel ved å være dyreelskere, slik som Peter. Dersom du ser etter monstre, vil du sannsynligvis aldri oppdage dem, de vil gå under radaren. En virkelig misbruker vil ikke se ut som et monster, mener Fragoso.

Detaljert
I boka beskriver hun utførlig hvordan den 44 år eldre Peter manipulerte henne til seksuelle handlinger, og hvordan hun raskt begynte å se på ham som kjæresten sin, samtidig som hennes alkoholiserte far og psykisk syke mor overså alt som skjedde. Moren hennes ble selv misbrukt som barn.

- Hun skapte seg en rustning av fornektelse, og hadde ikke verktøyet for å se hva som skjedde med meg, sier Fragoso.

Selv har hun valgt motsatt strategi. Straks etter at Peter døde, begynte hun å skrive ned minnene. Da hun noen år senere begynte på et masterprogram i skriving, kom tanken om å gi det ut. Boka ligner en roman i språk og oppbygging, men ved hjelp av dagboknotater og uttallige kjærlighetsbrev fra Peter, mener hun ha laget en korrekt beskrivelse av alt som skjedde. Enkelte kritikere har imidlertid lurt på om det var nødvendig å skrive så detaljert om overgrepene.

Lettelse
- Jeg tror at en av grunnene til at dette kunne skje, var at folk ikke ønsker å prate om slike ting. Når et barn blir misbrukt, sender samfunnet ut en beskjed om at man ikke skal snakke om det. Barn ser på kroppspråket til foreldrene sine at de er ukomfortable med temaet. Det må vi endre på. Jeg skulle ønske jeg var i stand til å fortelle en voksen om hva som skjedde, sier Fragoso, som i dag er gift og har en datter, og beskriver seg som «lykkelig».

- Mange tror jeg må ha lidd mye da jeg skrev dette, og mye var selvfølgelig vanskelig. Men det har også vært en form for lettelse - en følelse av å ta kontroll over noe som er utenfor kontroll, sier hun.