Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EU fjerner roaming:

En virkelig stor seier for EU, større enn den virker ved første øyekast

Telefoner uten grenser.

GRENSELØST: EU har avskaffet streifeavgiften, du kan ringe i utlandet som hjemme. FOTO: NTB Scanpix / Vidar Ruud
GRENSELØST: EU har avskaffet streifeavgiften, du kan ringe i utlandet som hjemme. FOTO: NTB Scanpix / Vidar Ruud Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra torsdag kunne folk som reiser mellom landene i EU og EØS bruke sine mobil-telefoner som om de var hjemme til å snakke, sende meldinger eller laste ned data. Streifeavgiften er dermed borte i EU, og det gjelder også Island, Liechtenstein og Norge, et område med flere enn 500 millioner innbyggere. Dersom en person med norsk telefon oppholder seg i Hellas og ringer til Portugal skal det koste like mye som det ville koste å gjøre det samme i hjemme i Norge. Det finnes noen små unntak. Dersom man oppholder seg i et annet land lenger enn fire måneder bør man skaffe seg et abonnement der.

Presidentene Antonio Tajani fra Europaparlamentet, Jean-Claude Juncker fra EU-kommisjonen og Joseph Muscat, Maltas statsminister, fra det halvårlige presidentskapet på omgang, feiret det som en «sann europeisk suksess-historie». Og dette er en virkelig stor seier for EU, større enn den virker ved første øyekast.

Det har vært en ti år lang kamp med telefonselskapene før de til slutt måtte bøye seg. EU mottok en strøm av klager fra folk over overraskende og urimelige priser når de brukte telefonen i utlandet. Markedskreftene og fri konkurranse virket ikke på dette feltet i det som skal være et fritt, indre marked uten indre grenser. Derfor ble det nødvendig å gripe inn med politikk.

EU er opptatt av å vise seg nyttig for innbyggerne. Dette er noe som vil glede alle som reiser på ferie eller av andre grunner til andre land i Europa. De trenger ikke lenger frykte regninga når de kommer hjem. Det er også til stor hjelp for gründere og småbedrifter, som gjerne har forholdsvis store utgifter til mobil kommunikasjon. I en større sammenheng er dette et viktig steg for å utvikle det digitale indre markedet.

I sin tale om Unionens tilstand i fjor lovte Juncker et EU som skal være nyttig for ungdommen. Han foreslo å utstyre hver europeisk landsby og hver by med gratis trådløs forbindelse til internett rundt de viktigste samlingsplassene for offentlig liv. Dette skal skje innen 2020. Både dette og å fjerne streifeavgiften vil gagne alle EU-borgere, men ungdommen mest. Forretningsfolk betaler sjelden for telefoni eller internett-tilgang fra egen lomme.

EU har opp gjennom åra møtt en del motstand og latterliggjøring for sine reguleringer i markedet. Denne er det bare telefonselskapene som misliker. EU hjelper folk flest og setter håpet til de unge.

Hele Norges coronakart