En virkelighet som overgår litteraturen

Spektakulære barndomsminner fra Jeanette Walls.

SPEKTAKULÆR BARNDOM: Jeanette Walls' barndom overgår det meste av den skitne realismen amerikanske forfattere liker å dikte seg fram til, skriver anmelderen. Foto: PANTAGRUEL
SPEKTAKULÆR BARNDOM: Jeanette Walls' barndom overgår det meste av den skitne realismen amerikanske forfattere liker å dikte seg fram til, skriver anmelderen. Foto: PANTAGRUEL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: You wouldnt read about it, er et fast engelsk uttrykk. I det ligger at virkeligheten kan være så surrealistisk at det aldri kan bli troverdig som fiksjon. Det er tilfelle med Jeanette Walls selvbiografiske roman.   

Det er nesten vanskelig å tro at hennes oppvekst var slik hun skildrer den i «Krystallslottet».

Den handler om familien Walls. Den besto av en dels uheldig , dels eventyrlig blanding av en sjarmerende fantast av en alkoholikerfar, og en eksentrisk og opprørsk kunstnersjel av en mor. De to fikk fire barn, hvorav Jeanette var nest eldst.

De  kom til å vokse opp på rømmen: I en husvogn på flukt fra farens pokergjeld og kreditorer, inntil de havnet i en rønne farens hjemby Welch. Sultne, fillete, lusebefengte — en pariaklasse som selv ikke «niggerne» ville kjennes ved.    

Uteliggere Boka åpner idet Jeanette Walls, som nå er fremgangsrik og suksessfull journalist, ser sin mor stå og rote i søppelkassene like ved Walls hjem i New York. Jeanette skammer seg sånn at hun ikke vil kjennes ved henne. Hun og søsknene har forgjeves forsøkt å tilby moren og faren hjelp til et anstendig liv, men de to foretrekker å bo i et kondemnert hus med tjuvkoblet elektrisitet, kledd i filler.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer