En visnende Bush

Mens valgkampen til den tidligere storfavoritten Jeb Bush er i ferd med å kollapse, kan Marco Rubio bli republikanernes redningsmann.

VISSEN BUSH: Jeb Bush har relansert sin presidentkampanje under slagordet "Jeb can fix it". Stadig flere tviler på om han kan det. Foto: EPA / NTB Scanpix
VISSEN BUSH: Jeb Bush har relansert sin presidentkampanje under slagordet "Jeb can fix it". Stadig flere tviler på om han kan det. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

MIAMI (Dagbladet): Parallellene er mange mellom det som nå skjer i den republikanske nominasjonskampen, og det som skjedde da Hillary Clinton tapte den demokratiske nominasjonen mot Barack Obama i 2008. Clinton, den tidligere førstedama, var den opplagte favoritten, men så kom den unge og relativt uerfarne, afroamerikanske senatoren og vippet henne ut av racet. Noe liknende kan være i ferd med å skje med Jeb Bush nå.

Han er både lillebror og sønn til George W. og George H.W. Familien hans er et politisk dynasti midt i kjernen av det republikanske etablissementet. Selv er han tidligere guvernør i delstaten Florida og har noen av USAs rikeste og mektigste som sine støttespillere. Likevel ser det ut til at hans tidligere politiske læregutt fra Florida, Marco Rubio, kan være i ferd med å ta over rollen som favoritt blant etablissementet i partiet. Den unge senatoren med innvandrerforeldre fra Cuba har klart å begeistre velgere gjennom TV-debatter og andre opptredener.

Samtidig sliter den tidligere storfavoritten Bush tungt. De usikre donorenes pengekraner er langsomt i ferd med å bli stengt, og han har måttet kutte kraftig i antallet medarbeidere. Han må også forholde seg til en valgkamp der elleville og ekstreme outsiderkandidater som Donald Trump og Ben Carson har fått dominere. Men mange republikanere forstår at å nominere Trump eller Carson, vil være en ønskedrøm for demokratene. Dette er to kandidater som vil tvinge Mexico til å betale for en 1600 kilometer lang mur langs grensa og deportere millioner av udokumenterte innvandrere umiddelbart, eller som sammenlikner Obamas helsereform med slaveri og mener at holocaust kunne vært unngått dersom jødene hadde båret våpen.

Med slike kandidater vil republikanerne gjøre seg selv til et marginalt parti på ytre høyre uten appell til viktige minoritetsvelgere, og det vil trolig være lett for demokratene å mobilisere sentrumsvelgerne. Ved siden av Trump og Carson lusker også andre outsidere som Ted Cruz og Carly Fiorina. Nettopp derfor er de mer tradisjonelle delene av det republikanske partiet på desperat leting etter en kandidat som kan vippe Trump og Carson ut av førersetet. Mye tyder på at deres beste alternativ akkurat nå er Marco Rubio.

Det store problemet til Bush er at han ikke har klart å overbevise. Trolig var forventningene til ham altfor høye da han kastet seg inn i valgkampen. Dermed var det vanskelig for ham ikke å skuffe. Jeb er blitt kalt den smarte Bush-broren som egentlig skulle ha blitt president. I Florida var han også guvernøren som klarte å reformere både utdannings- og helsevesenet. Bush så ut som en republikansk golden boy, men dessverre var han bare dekket av et løvtynt strøk med gullmaling.

Årets valgkamp har avslørt at det befinner seg en temmelig kjedelig og grå teknokrat under. I offentlige opptredener har Bush fomlet og kommet med klønete uttalelser. Han gjorde det elendig i den siste TV-sendte debatten, og han er i stand til å tale med like mye utstråling som en avskrudd lyspære. Jeb har dessuten slitt overraskende mye med å distansere seg tilstrekkelig fra sin upopulære storebror og særlig hans utenrikspolitiske bommerter. I stedet valgte han å hyre inn mange av brorens rådgivere. I tillegg må Bush forholde seg til et republikansk parti som gjennom Tea Party-bevegelsen og andre faktorer har marsjert langt mot høyre siden han gikk av som guvernør i 2007.

Ved siden av ham står en langt mer ungdommelig, karismatisk og attraktiv latinamerikaner. Rubio, med sin oppvekst i beskjedne kår og sin raske ferd til toppen, kan være i stand til å sjarmere velgere - også minoritetsvelgere, som republikanerne sliter fryktelig med å nå. Men heller ikke Rubio er feilfri. Det har vært rot med kredittkortregninger. Han har droppet veldig mange avstemninger i Senatet. Og han ble berømt og latterliggjort foran et svært publikum da han på usedvanlig klønete vis strakte seg etter en vannflaske mens han holdt republikanernes tilsvarstale til presidentens tale om rikets tilstand. Han er dessuten en svært konservativ politiker, som hadde sterk støtte fra Tea Party-bevegelsen inntil han begynte å gå inn for en litt mer liberal innvandringspolitikk.

Denne uka forsøker Bush å foreta en offensiv omstart av valgkampen sin under slagordet «Jeb kan fikse det» og med klare angrep mot Rubio. Men spørsmålet er om han har nok gjødsel til å få liv i valgkampen sin igjen, eller om busken har visnet fullstendig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.