En viss inflasjon i ulykker og nestenulykker

Men Kvalshaug forlags første bok får godkjent.

Dobbeldebut: Tom Ingar Eliassen er forfatteren bak første bok ut på det nystartede Kvalshaug Forlag. Foto: Forlaget
Dobbeldebut: Tom Ingar Eliassen er forfatteren bak første bok ut på det nystartede Kvalshaug Forlag. Foto: Forlaget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: I juni i år kunngjorde Vidar Kvalshaug at han skulle starte et nytt skjønnlitterært forlag under den stadig mer romslige Juritzen-paraplyen.

Bare fem måneder senere er første bok ute, av debutanten Tom Ingar Eliassen.

Erfaren debutant Men selv om forlaget debuterer med en debutant er ikke Eliassen et helt ubeskrevet blad. 41-åringen har gått på Aschehougs forfatterskole og vært trykket i Signaler-antologien til CappelenDamm i 2012. To av de fire novellene han hadde med der er også med i denne boka, i bearbeidede utgaver.

Det har altså gått fort å utgi denne novellesamlingen,  men den bærer ikke preg av å være noen hastverkutgivelse. De tretten novellene har alle en stringent oppbygging og klar tematikk, Eliassen veksler også mellom å bruke første, andre og tredjepersonsperspektiv, noe som gir fin variasjon.  Samtale i sentrum Men det er dialogene som får mest plass i Eliassens tekstunivers, og det er der det meste av dramaet utspiller seg. Jeg får en litt Fosse-aktig følelse i en del av disse partiene, spesielt når de er repeterende og litt på kanten av realismen. De når ikke opp til Jon Fosses subtilitet og  dybde, men for det meste har de en god nerve, slik som i «Ytterst på odden», en av novellene i samlinga som jeg liker best:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer