- En vits

Nå får «Idol» en konkurrent. Popmanager Tore Lande lanserer verdensmesterskap for levende popgrupper som kan spille og synge selv.

LONDON (Dagbladet): Lande kaller «World Idol» «et kretsmesterskap for karaokesangere».

- Å kalle «Idol» et verdensmesterskap er en vits, fordi bare 11 land deltar, sier Lande.

Han vil ha fram levende musikk. Og når finalen «The Global Battle of the Bands» holdes i London i november, er det med deltakere fra 30 land. Vinnerne får 100000 dollar (800000 kroner).

Tore Lande og Matt Walker har planlagt konkurransen. Walker er musiker fra gruppa Boys, hvor han spilte sammen med blant andre Casino Steel. Han har arbeidet som journalist i mange år og er lokalkjent i Londons popmiljø.

Popkarriere

Tore Lande er fra Trondheim. Han begynte i rockeband som 14-åring og startet Artic Music Production i Trondheim som 20-åring. Han arrangerte også konserter og skaffet hundrevis av internasjonale artister til norske arrangementer. Lande har blant annet vært manager for The Kids. Seinere jobbet han sammen med Jahn Teigen og Alex Rosén.

I 2003 bestemte han seg for å flytte til London.

Levende musikk

Trønderen startet NM i rock for 25 år siden. Nå går han et skritt videre med en konkurranse som blir verdensomspennende. Grupper fra alle verdensdeler blir med. I august og september arrangeres nasjonale konkurranser, i oktober holdes nasjonale finaler og i november holdes verdensmesterskapet i London.

- Mange såkalte boyband som Westlife og Boyzone er et produkt av pengefolk og musikkprodusenter. De færreste kan spille et instrument. Slike grupper begynner publikum nå å gå lei av.

- Synes du at Kurt Nilsen som vant «World Idol» er slik?

- Nei, jeg har all respekt for Kurt, men han må slutte å herme etter andre artister. Vi vil ha folk som lager sine egne sanger og spiller eller synger dem selv. Det er på høy tid at vi får tilbake virkelig levende popmusikk.

- Hvordan finansieres det?

- Vi har mange sponsorer, men jeg vil ikke gi ut navnene nå.

- Hva med TV-overføring?

- Flere internasjonale produksjonsselskaper har sagt seg interessert i å selge TV-rettighetene.

«IDOL»-KONKURRENT: Fra dette hjemmekontoret i Hampstead i London arrangerer Tore Lande (t.v.) og Matt Walker verdensmesterskap for levende popband.