Kultursektoren i Oslo og Bergen:

- En voldsom situasjon

Den kan spøke for årets julekonserter om Bergen og Oslos strenge smitteverntiltak vedvarer. Jan Fredrik Karlsen sier at fredagens tiltak fortsatt ikke påvirker Kurt Nilsens juleturné.

BLIR IKKE PÅVIRKET: Kurt Nilsens manager Jan Fredrik Karlsen sier at Nilsens juleturné forløpig ikke påvirkes av Oslo og Bergens strenge smittevernstiltak. Foto: Terje Bendiksby / NTB
BLIR IKKE PÅVIRKET: Kurt Nilsens manager Jan Fredrik Karlsen sier at Nilsens juleturné forløpig ikke påvirkes av Oslo og Bergens strenge smittevernstiltak. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Fredag innførte Oslo og Bergen strenge smitteverntiltak.

I Bergen er det innført et forbud av offentlige arrangementer med mer enn 20 personer. Arrangementer uten faste sitteplasser blir forbudt. I Oslo er det lagt ned forbud mot alle innendørs arrangementer i tre uker framover.

STRAMMER INN: - Det er alarmerende, sier Raymond Johansen, før han kommer med de nye strenge tiltakene for hovedstaden. Video: NTB Vis mer

Tiltakene i Oslo vil foreløpig vare i tre uker, mens Bergens vil vare i to. Jan Fredrik Karlsen, manager for Kurt Nilsen, sier at tiltakene foreløpig ikke får noen konsekvenser for Nilsens juleturné. Kurt Nilsen skal blant ha to konserter i Oslo Spektrum og ti i Grieghallen i Bergen, i desember.

- Disse tiltakene sier alt om alvorlighetsgraden av situasjonen vi befinner oss i. Vi må forholde oss til hva myndighetene sier. Per nå skal vi starte en turné 26. november, og foreløpig er det ingen tiltak som får noen effekt på dette, sier Karlsen til Dagbladet.

Karlsen ønsker ikke å svare på om han tror de blir nødt til å avlyse turneen.

- Det som etter hvert kan utspille seg, det må vi forholde oss til. Der er en voldsom situasjon vi befinner oss i, sier han.

Fikk over 13 millioner

Forrige uke ble det kjent at Kulturdepartementets nyåpnede stimuleringsordning for kultursektoren hadde delt ut sine første kroner.

Største mottaker: Kurt Nilsen og hans 26 konserter lange juleturné, som ble sponset med 13,3 millioner fra en pott på en halv milliard, som Norsk kulturråd forvalter, skrev VG.

Kurt Nilsens team har hele tiden forberedt seg på å gjennomføre turneen. Julekonsertene skal blant annet bli holdt i Oslo Spektrum i desember, en arena som har en kapasitet på over 10 000 publikummere. Karlsen sa til Dagbladet at de planlegger for å gjennomføre turneen også i de store konsertsalene.

- Vi kommer til å ønske 200 publikummere velkommen til Spektrum. Det kommer til å bli en helt unik og spesiell opplevelse, og komplimentere situasjonen vi er, sa Karlsen.

Må ikke betale tilbake

Kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, sier at Abid Raja må komme på banen for å redde kultursektoren ut av denne krisen.

- Vi har sagt at det er krise siden mars. Den krisen har eskalert i dag. Vi ser at kulturlivet ligger med brukket rygg, og denne runden kommer de ikke til å klare hvis ikke regjeringa kommer ut i løpet av dagen og sier de vil ta regninga, sier hun til Dagbladet.

I en e-post til Dagbladet skriver kulturminister Abid Raja (V) at regjeringa følger utviklingen nøye og vurderer fortløpende behov for endringer og justeringer av kompensasjonsordninger.

- Vi skal se på behovet for å justere og øke ordningene dersom det viser seg å være nødvendig. Jeg har stor forståelse for at dette er en krevende situasjon for aktørene i kulturlivet.

- Samtidig er det slik at dersom arrangementer som har fått tilskudd fra stimuleringsordningen likevel ikke vil kunne gjennomføres på grunn av pålegg fra offentlige myndigheter, trenger ikke arrangøren å betale tilbake det som gjelder uunngåelige økonomiske forpliktelser, fortsetter Raja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer