Encyklopedisk forsøk

Bokvårens mest ambisiøse og arbeidskrevende utgivelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Ett eneste jævlig forvirringsmorass». «En slags evig byggeplass». «En jævla evighetskladd». Den fiktive forfatteren av andre bind i Steinar Lødings ekstremt ambisiøse «Jernalderdrøm»-prosjekt, Fartein Veøy, er ikke gjerrig på de originale - og ofte sterkt selvkritiske - beskrivelsene av det fotnotetunge manuset han har sendt til sin Gyldendal-redaktør Olle Holle. Navnet til bokas reelle forfatter dukker opp som signaturen bak et slags essay om «Femhundreårskrigen», de vestlige stormaktenes slavehandel og utbytting av det vi i dag kjenner som den tredje verden. Veøy har føyd Løding-teksten inn i sitt innholdsrike manus, som han gang på gang gjentar at er en poetikk - men kanskje likevel ikke. Stadig gjentas det også at teksten er et fragment av et mer omfattende skriftstykke som leseren aldri får se. Selv har Fartein Veøy forsvunnet - forlaget har forgjeves forsøkt å komme i kontakt med ham.

Kompleks vev

11 år er gått siden Løding utga første «Jernalderdrøm»-bind, som Øystein Rottem sammenliknet med «Ulysses». Den nye boka er derfor en begivenhet. Teksten likner, i sin utrettelig utprøvende skrivestil, essayet. I sin stadige kretsing rundt romanen, dens historiske opphav og muligheter, er den samtidig utvilsomt en poetikk. Lødings bok er utpreget «urein» - den har trekk av lyrikken og er også et «slags roman-fragment». I en av tekstens 700 fotnoter bruker Veøy begrepet «roman-mosaikk». Dét er betegnende også for Lødings tekst: De 350 sidene er en finurlig vev av andre tekster - også helt konkret, gjennom at fortelleren kontinuerlig siterer andre, reelle bøker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer