HØYT SPILL: Å gjøre tv-serie av «12 Monkeys», som hadde Bruce Willis og Brad Pitt på rollelista, kommer til å skaffe kanalen SyFy mye oppmerksomhet - men når originalen har en så spesiell plass i mange filmelskeres hjerter legges også lista høyt. FOTO: PROMO
HØYT SPILL: Å gjøre tv-serie av «12 Monkeys», som hadde Bruce Willis og Brad Pitt på rollelista, kommer til å skaffe kanalen SyFy mye oppmerksomhet - men når originalen har en så spesiell plass i mange filmelskeres hjerter legges også lista høyt. FOTO: PROMOVis mer

Enda en filmklassiker fra 90-tallet blir tv-serie

«12 Monkeys» kommer til neste år.

(Filtermagasin.no): 90-tallet var en god tid for smått eksperimentell og grensesprengende film i Hollywood, og nå er flere av datidas mest populære titler i ferd med å gjennoppstå - som tv-serier.

Tidligere i år ga Netflix oss tv-serieversjonen av «From Dusk 'Till Dawn», til neste uke kommer miniserien «Fargo», og nå har den amerikanske kanalen SyFy også gitt offisielt grønt lys for serieversjonen av en annen klassiker fra perioden: Terry Gilliams «12 Monkeys» (1995).

Klart til januar I filmen reiser Bruce Willis tilbake i tid for å hindre spredningen av et dødelig virus, og Brad Pitt hadde også en framtredende rolle som fanatisk dyreverner.

Både Pitt og Willis skal være produsenter for tv-serien (uten at det nødvendigvis betyr at de vil være involvert i det kreative arbeidet), og SyFy planlegger å ha serien klar til januar til neste år.

Aaron Stanford vil spille rollen som Willis hadde i originalfilmen, mens Natalie Chaidez («V», «Heroes») skal fungere som showrunner.

Mange av de medvirkende på manus- og produsentsiden har erfaring fra serier som «Nikita», «Terra Nova» og «24». Når det gjelder kanalen SyFy har de et varierende rykte, med både store suksesser («Helix», «Defiance», «Battlestar Galactica») og en hel rekke kalkuner på samvittigheten.

Varierende kritikker Terry Gilliam selv vil imidlertid ikke være involvert i serien, og virker i det hele tatt ganske misfornøyd med hele prosjektet.

- Det er bare tullete. Jeg har ingenting med dette å gjøre, og ingen har kontaktet meg, sa han til Screen International i september i fjor.

Reaksjonen hans er kanskje ikke så rar med tanke på at «12 Monkeys» i dag anses for å være en liten klassiker. Men da filmen først kom ut var slett ikke alle anmeldere fornøyde med den. Dagbladet kastet for eksempel terningkast to, og skrev følgende:

- Gilliams barokke visuelle stil er intakt. Hans humor har forlatt ham. Når han dertil forteller en historie jeg vil tro de fleste simpelthen vil ha vansker med å følge, blir det lite igjen. Undertegnede utvant iallfall ingen glede eller overraskelse av dette selvhøytidelige, humørforlatte verk.

Regissør Gilliam er for tida aktuell med «The Zero Theorem», som allerede er kommet ut i en rekke land, men som det nå er besluttet at ikke kommer på kino i Norge.

Denne saken er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter