Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Enda en filmtjeneste vi strengt tatt ikke trenger

Svenske Plejmo hevder de skal utfordre Netflix, men gjør det ikke.

LEIEFILM: Plejmo tilbyr leiefilm til fleksibel pris, og sier de skal «endre markedet fra bunnen av» - men filmtilbudet er det samme som i en rekke andre leietjenester.
LEIEFILM: Plejmo tilbyr leiefilm til fleksibel pris, og sier de skal «endre markedet fra bunnen av» - men filmtilbudet er det samme som i en rekke andre leietjenester. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens pirattjenesten Popcorn Time får vokse seg stor og sterk med et tilbud av film og serier ingen av filmbransjens mer stuerene kommersielle tjenester er i nærheten av å matche, pulveriserer film- og tv-bransjen sitt tilbud til forbrukerne i en lang rekke mangelfulle og forvirrende tjenester.

Siste skudd på stammen er den svenske filmleietjenesten Plejmo, som ble lansert i betaversjon i Norge denne uka. Kan de utfordre den amerikanske strømmegiganten Netflix, samt etablerte leietjenester fra aktører som iTunes, Viaplay, SF Anytime, Canal Digital, Get og Altibox? For ikke å snakke om Popcorn Time?

Man kan trygt si at svenskene har oddsene mot seg.

Plejmo er en leietjeneste for film på PC, Mac, Samsung SmartTV, iOS og  Android. Tjenesten har en dynamisk, algoritmestyrt prisingsmodell, der de ferskeste og mest populære filmene koster mest, med en makspris på 49 kroner. Eldre, mindre populære filmer koster mindre, med en minstepris på tre kroner. Noen filmer er endog gratis.

Konseptet er ikke nytt. Plejmo ble etablert etter at Film2Home overtok konkurrenten Headweb. Begge opererte med en liknende prisingsmodell. Plejmo har avtaler med alle de store filmstudioene, med unntak av Sony, og får tilgang til film når den er ferdigspilt på kino og gjøres tilgjengelig for digital utleie og salg.

Her konkurrerer man som nevnt med en rekke andre leietjenester for film, som har tilgang til nøyaktig de samme filmene til samme tid.

Uvisst av hvilken grunn er det likevel de abonnementsbaserte strømmetjenestene Netflix og HBO Nordic som er utpekt som Plejmos hovedkonkurenter, i det minste i selskapets kommunikasjon til oss i mediene. Det er en smule vanskelig å forstå, ettersom dette jo er tjenester med en helt annen forretningsmodell og innholdsprofil, med mindre fersk film og et desto sterkere tilbud av kvalitetsserier.

Og med hvilke eksklusive og avhengighetsskapende serier er det så Plejmo skal utfordre de amerikanske gigantene? Ingen. Plejmo har ingen tv-serier, bare film. Allerede der er det fristende å slå fast at tjenesten er sjanseløs.

Plejmo har riktig nok ferskere film enn Netflix og HBO, det er så. Men filmtilbudet er altså i praksis mer eller mindre identisk med det man finner i katalogene til en rekke andre leiefilmtjenester i det norske markedet. Da gjenstår i grunnen bare den fleksible prisingsmodellen som konkurransefortrinn.

Det er jeg redd kan bli i tynneste laget.

Heller ikke utførelsen er best i klassen. Jeg liker muligheten for å laste ned film for avspilling offline. Avspilling fungerer som den skal på Mac og iPad, og bildekvaliteten virker solid. Men tjenesten har verken egne apper på Apple TV og Chromecast, eller støtte for avspilling til disse enhetene. Plejmo skal ha for at de selv anerkjenner dette som en svakhet, men en svakhet er det like fullt. Integrasjon på tvers av enheter mangler også. En film jeg hadde begynt å se på Mac, startet fra begynnelsen da jeg åpnet den på iPad. Plejmo husker ikke engang hvor jeg er i filmen når jeg lukke den og åpner den igjen på samme enhet.

Jeg savner også smarte og personaliserte anbefalingsfunksjoner  av typen «fordi du så på ... ».

Når Plejmo, som ikke har egne norske ansatte, i tillegg er preget av språkfeil og oversetterslurv, som «Lukker spilleren», «Søke Filmer», «Kjendis Tip» og «Se alle de tre Hobbit-filmer!», sitter man igjen med inntrykket av et ikke riktig godt nok gjennomarbeidet produkt. Det skal dog sies at Plejmo er lansert i betaversjon, og det ligger i kortene at forbedringer og produktutvikling vil komme.

Men når registreringsmailen fra Plejmo er ustyrt «Casablanca»-sitatet «Louis, I think this is the beginning of a beautilful friendship», er jeg for min del redd vennskapet kan være over før det egentlig har begynt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!