SATIRE: Tom H. Dalbak bruker humor og satire i sin bok om en moderne outsider. Foto: Truls Brekke
SATIRE: Tom H. Dalbak bruker humor og satire i sin bok om en moderne outsider. Foto: Truls BrekkeVis mer

Enda en humorist: Tom Dalbak tar latteren til hjelp

God tragikomedie om bjørner, menn og sønner

||| BOK: Espen Eik har rotet det til for seg. Hans styrtrike kone har tatt med deres lille sønn til Luxemburg, der hennes nye mann har en toppstilling innen finans. Med sin stusslige økonomi og lille leilighet, har Eik lite å stille opp mot tennis og dataspill og designklær. Han mister kontakten med sønnen, og tar seg jobb som bjørneforsker på Høyskolen i Drammen.

Hans oppgave blir å kartlegge bjørnestammen i Vassfaret. Helst med det resultat at det ikke eksisterer bjørn, slik at gavmilde investorer kan iverksette et gigantisk byggeprosjekt med hyttebyer og slalombakker i området.

BjørneelskerSiden debutromanen «Spinn» (2000) har Dalbaks gjennomgangstema vært den mannlige taper; nerden som melder seg ut. Et nokså forslitt tema i samtidslitteraturen, men Dalbak har en morsom vri. Han parallellfører den moderne manns skjebne med den fredløse fra gammel tid.

Mikkjel Fønhus' roman «Skoggangsmann» spiller en sentral rolle. Den handler om Tjuv-Hans som ble sviktet av sin elskede til fordel for den rikeste mann i bygda, og som forskanset seg i en hule.

Harselas over DrammenHistorien om Tjuv-Hans gjentar seg, da bjørneelskeren Eik skriver en fiktiv rapport om funnet av en bjørnefamilie i Vassfaret. Han blir sagt opp på jobben, og forskanser seg i en hule der han lever godt på mat og drikke han raider på hyttene rundt. Hulen er den samme som Tjuv-Hans' hule. Eik blir fredløs.

Drammenseren Dalbak er en humoristisk forfatter som blant mye annet ynder å harselere over sin barndomsby. Hans romaner har et snev av det surrealistiske, og til dels karikerte. Som skildringen av den stusslige Eik som springer rundt for å gjøre sin ambisiøse kone til lags. Forgjeves selvsagt. Hovedtemaet er tapet av barn: Menn som blir overkjørt av kvinner, sønner som mister sine fedre. Her er også tilbakeblikk til Eiks barndom. Det tilhører bokas vakreste partier, og gjør at denne riktignok rotete, men leseverdige romanen også er en ironisk fortelling om en klassereise.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 8. februar 2010.

Enda en humorist: Tom Dalbak tar latteren til hjelp