REDIGERT INN: Dette NRK-bildet fra Brennpunkt-dokumentaren «Matvarekrigen» gir inntrykk av at Orkla-sjef Peter Ruzicka var tilstede i salen da Rema-general Ole Robert Reitan holdt sin tale. Det var han ikke. Foto: NRK
REDIGERT INN: Dette NRK-bildet fra Brennpunkt-dokumentaren «Matvarekrigen» gir inntrykk av at Orkla-sjef Peter Ruzicka var tilstede i salen da Rema-general Ole Robert Reitan holdt sin tale. Det var han ikke. Foto: NRKVis mer

Enda en person ble klippet inn i Reitan-tale

Heller ikke Orkla-sjefen satt i salen.

I går kunne Dagbladet fortelle at Rema 1000 reagerer kraftig på redigeringen av deler av Brennpunkt-dokumentaren «Matvarekrigen», som NRK1 sendte tirsdag.

Den handler om norske matbutikker og deres forhandlinger med leverandørene.

Orkla-direktøren ikke der Dokumentaren omhandler blant annet Rema 1000-kjøpmennenes festing i Las Vegas og kjedens leder Ole Robert Reitans tale til Dagligvareleverandørenes forening (DLF) i Tønsberg i fjor høst.

- Jeg kan bekrefte at Peter Ruzicka ikke satt i salen da Reitan holdt sin tale, sier konserndirektør Håkon Mageli til Dagbladet.

I dokumentaren er landbruksminister Sylvi Listhaug manipulert inn i salen mens Reitan taler. Hun hadde på det tidspunktet forlatt salen. NRK beklaget dette, men nevnte aldri at også Orkla-sjefen var offer for det samme.

Oppholdt seg bak scenen I motsetning til hva dokumentaren gir inntrykk av, var verken Listhaug eller Ruzicka til stede under Reitans tale.

- Peter Ruzicka satt bak scenen, fordi han skulle på talerstolen etter Reitan. Han satt såpass nærme at han hørte talen, sier Mageli.

Orkla-ledelesen har, i likhet med Rema 1000, reagert på måten dokumentaren er klipt sammen på. Mens Rema 1000 vil avvente en mulig klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) til over helga, har ikke Orkla så langt tatt stilling til en klage.

«Historieforfalskning» - Etter at vi så dokumentaren på tv, tok vi kontakt med NRK-journalisten bak programmet. Vi har sagt ifra til NRK Brennpunkt-redaksjonen om dette, men vi har ikke vurdert å ta saken til PFU. Vi ønsker heller ikke å gi noen karakteristikker på hva vi syntes om at Ruzicka ble redigert inn i salen under Reitans tale, sier Mageli.

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 reagerer langt kraftigere på det hun kaller «historieforfalskning».

- Redigeringen gir inntrykk av at Orkla-sjefen var tilstede, og at han reagerte sterkt på det han så på scenen. Vi vurderer helt klart en klage til PFU. Det avdekkes nå flere etiske brudd og dette må vi vurdere i en sammenheng, sier Beyer.

- Skulle klippet annerledes NRK Brennpunkt-ledelsen ved redaktør Odd Isungset beklager måten disse klippene er blitt gjort på:

- I ettertid ser vi at vi skulle klippet sekvensene under Reitans tale annerledes - og hatt et kamera til med oss. Talen ble holdt, men dette tar vekk fokus på innholdet i den, sier Brennpunkt-redaktør Odd Isungset.

- Peter Ruzicka sto bak scenen og hørte så vidt jeg vet hele talen. Ord som «historieforfalskning» og «manipuleringen» er veldig sterke i denne sammenhengen, sier Isungset.