Enda en syngende munk

Men ikke av det gregorianske slaget: Leonard Cohen bryter sine 9 år i stillhet for å gi ut plate. Hva synes du om multikunstneren? Diskuter musikk!

Cohen gir ut ti nye sanger under tittelen «Ten New Songs» skriver plateselskapet Columbia i en pressemelding. Albumet er ventet til høsten.

Skiva blir Cohens første med nytt materiale siden 1992, da ga han ut «The Future». I fjor kom liveplata «Field Commander Cohen» fra kanadieren, den var imidlertid spilt inn i 1979.

Siden 1992 har Cohen begrenset sin kommunikasjon med fansen. Han har kun presentert dikt, sanger og kunst på nettsiden LeonardCohenFiles.com.

Fire nye sanger ble først til som dikt på nettstedet: «Love Itself», «A Thousand Kisses Deep», «You Have Loved Enough» og «Alexandra Leaving».

Asketisk tilværelse

De siste årene har Cohen bodd på et Zen-senter i Mount Baldly øst for Los Angeles, der han har navnet munk Jikan.

Han flyttet inn dit i 1993, etter skilsmissen fra skuespillerinnen Rebecca De Mornay. Cohen har fulgt munkenes strenge daglige rutiner, mens han fortsatte å skrive musikk og dikt. Hver morgen sto han opp halv tre etter bare fire timers søvn. Mesteparten av dagene gikk med til meditasjon og oppgaver i klosteret. I 1999 forlot han senteret og flyttet til Los Angeles for å begynne å arbeide med det nye albumet.

Cohen har denne gangen samarbeidet med produsent Sharon Robinson som var med på å skrive slageren «Everybody Knows» og Leanne Ungar som arbeidet med plata «New Skin For The Old Ceremony».

Leografi

Cohen, født i 1934 i Montreal, ga ut sin første diktsamling allerede som 21-åring, og har gitt ut 11 bøker til sammen. På slutten av 60-tallet begynte han med musikk profesjonelt. Han spilte gitar som 13-åring, men da mest for å flørte med damene, i følge Rolling Stone.

Debutalbumet «The Songs Of Leonard Cohen» kom i 1967, da levde han livet med kvinner og LSD i beatnisk frihet. Siden har han skiftet livsstil flere ganger, blant annet fra bohem til munk. 9 studioalbum er gitt ut, og Cohen har solgt omkring 11 millioner av platene sine over hele verden.

- 30 år med melankoli og uendelig tristhet, skriver Rolling Stone, og nevner klassikere som «Suzanne» og «Bird on a Wire».

Du husker han kanskje fra 80-tallet da han med mørk dress, mørk røst og gode kordamer fikk sitt andre gjennombrudd med «I'm your man», som kom i 1988. Plata angrep plateindustrien med svart humor, ironi og pessimisme signert Cohen. Hans flate baryton-stemme var plutselig kul igjen mellom neonrosa storskjorter og leggvarmere.

REM, Pixies, Nick Cave, Bono, Suzanne Vega og mange flere har deltatt på hyllestplater for mannen som nå er 67 år. I Norge har vi plata «Cohen på norsk: Hadde månen en søster» med tekster av Håvard Rem.

Norske Marianne og Axel Jensen

På 50-tallet hadde Cohen et langt forhold til norske Marianne. De bodde sammen i 15 år på den greske øya Hydra. Hun har fått sangen «So long, Marianne» av Cohen. Marianne var tidligere sammen med forfatteren Axel Jensen, og noe misnøye skal visstnok ha oppstått mellom de to mennene etter at hun skiftet partner.>

Diskografi

 • «Field Commander Cohen: Tour Of 1979», 2001
 • «More Best Of», 1997
 • «Live», 1994
 • «Cohen Live», 1994
 • «The Future», 1992
 • «I'm Your Man», 1988
 • «Various Positions», 1985
 • «Recent Songs», 1979
 • «Death Of A Ladies' Man», 1977
 • «New Skin For Old Ceremony» 1974
 • «Live Songs 1973»
 • «Songs Of Love And Hate», 1971
 • «Songs From A Room», 1969
 • «The Songs Of Leonard Cohen», 1968

Marianne ville lenge ikke snakke om forholdet, men avslørte for første gang noe om Cohen og Jensen i et intervju med Dagbladets Arvid Bryne i 1997:

- Er det riktig, som Axel Jensen hevdet, blant annet i et intervju med NRK-medarbeider Petter Mejlænder i juli 1995, at Leonard Cohen «stjal deg» fra den mannen du var gift med?

- Nei, det er blank løgn, svarte Marianne.

På den tid hadde jeg vært hjemme i Oslo i forbindelse med min fars død, som for øvrig falt sammen med fødselen til vår sønn Axel Joachim. Da jeg - totalt intetanende - kom tilbake til vårt hjem på Hydra, hadde Axel dratt sin vei med en annen kvinne. Jeg kom tilbake til tomhet og total usikkerhet. Men Hydras lokalsamfunn var også en sikkerhet for meg.

Etter en tid møtte jeg Leonard Cohen. Vi ble samboere. Han visste ikke hvilken vei han skulle gå. Han var sterkt preget av jødenes kollektive skyldfølelse etter holocaust. Etter en kraftig depressiv nedtur, som for øvrig falt sammen med innføring av elektrisk lys på øya, kom han til hektene igjen og skrev «Bird on a wire», hans første internasjonale hit.

Sønnen går i farens fotspor

Der traff han en sommer en vakker ung norsk pike, som etter hvert viste seg å være Mariannes datter. De to syntes det ble rart: - Da vi ble klar over det, var det kroken på døra. Det ble bare for absurd, sa han til Dagbladet i 1998, før han skulle spille konsert i Oslo. Sønnen er sin far opp av dage og er også musiker. Og han kjente selvfølgelig til historien med Marianne. Adam Cohen ga ut sin debut «Adam Cohen» i 1998.

Mange begivenheter som kanskje kan anspore til stor kunst. Til høsten får du høre Leonard på ny. Hva synes du om musikken hans? Si din mening!

<B>LEONARD COHEN:</B> Aktiv pensjonist med spennende og mangeslungen fortid.
<B>SIN FARS SØNN:</B> Adam Cohen har ingenting i mot å bli sammenlignet med sin far. - Han er min store rollemodell, sier 30-åringen.
<B>AXEL JENSEN OG MARIANNE:</B> Ekteparet bodde på den greske øya Hydra samtidig med Leonard Cohen. Det ble det intriger og sang av.
<B>«SO LONG MARIANNE»:</B> Slik ser hun ut i dag, Marianne Ihlen, den norske dama som fikk en nydelig farvelsang av Leonard Cohen.
<B>COHEN PÅ NORSK:</B> Poeten Håvard Rem har gjendiktet Cohens sanger til norsk. Plata ble gitt ut på Kirkelig Kulturverksted.