Anmeldelse: Maja Lunde, Przewalskis hest

Enda mer uhyggelig

Maja Lunde har finslipt suksessoppskriften i sin nye klimaroman, men fornyer seg ikke nevneverdig.

Maja Lunde har oppnådd eventyrlig suksess, både i Norge og internasjonalt, med klimaromanene «Bienes historie» og «Blå». Nå er hun ute med bok nummer tre i det som skal bli en kvartett. Foto: Bjørn Langsem
Maja Lunde har oppnådd eventyrlig suksess, både i Norge og internasjonalt, med klimaromanene «Bienes historie» og «Blå». Nå er hun ute med bok nummer tre i det som skal bli en kvartett. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Få forfattere fanger vår tids framtidsfrykt like godt som Maja Lunde.

Først med suksessromanen «Bienes historie». I oppfølgeren «Blå» handlet det om vannmangel, og i årets roman, den tredje i det som skal bli en klimakvartett, er det dyra som står for tur.

«Przewalskis hest» er den aller mest uhyggelige boka hun har skrevet til nå.

Urhesten

Romanen tar oss enda lenger fram i tid, nedover helvetesspiralen nær sagt, for det er ikke noe lystig scenario Lunde ser for seg. Nå har vi kommet til 2064. Biene er så godt som borte, og vann er det enten altfor lite eller altfor mye av.

Tittelen viser til takhiene, urhestene fra Mongolia. De er også kjent som Przewalskis hester, oppkalt etter russeren som gjenoppdaget dem på 1800-tallet, etter at alle trodde rasen var utdødd.

Som i de tidligere bøkene, følger vi tre ulike tidslinjer: Én fra 1882, der russiske Mikhail setter ut på en ekspedisjon for å fange urhester til dyrehagen sin. Én fra 1992, der den tyske Karin forsøker å tilbakeføre urhestene til Mongolia. Og endelig 2064, der norske Eva og tenåringsdatteren forsøker å overleve i en tidligere naturpark på østlandet, mens verden raser sammen rundt dem, bokstavelig talt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer