Anmeldelse: Førstegangstjenesten, sesong to

Enda villere

Andre sesong av «Førstegangstjenesten» rydder plass til flere hysteriske gjesteopptredener, men Herman Flesvig er fortsatt den gærneste av dem alle.

FØRSTEGANGSTJENESTEN: Herman Flesvig er klar med andre sesong av Førstegangstjenesten. Trailer: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Førstegangstjenesten» er en sånn serie som er vanskelig å slutte å se på når du først har begynt. Men selv om publikum utvilsomt kommer til å sluke andresesongen med det samme den slippes i NRK-appen, vil Herman Flesvigs rollefigurer leve lenge.

«Førstegangstjenesten»

Humorserie

Tidspunkt: Fire episoder 12. november kl 18.00, de fire siste slippes 19. november.
Beskrivelse: Førsteklasses, velsmurt fjas.
Kanal: NRK TV

««Førstegangstjenesten» tar rølpehumoren på dypeste alvor.»
Se alle anmeldelser

Første sesong etablerte Ola Halvorsen, Preben Lohrengren, Tanja-Laila Gaup og Ahre-Ketil Lillehagen som nye norske humorikoner, og nå løftes galskapen til nye høyder.

Delvis takket være et sterkt lag med gjesteskuespillere, en anselig mengde eksplosiver, litt mer penger og et manus som bobler over av overskudd. Men aller mest på grunn av Flesvigs egen innsats foran kamera.

Den komiske timingen er upåklagelig, og de typete rollefigurene portretteres med såpass mye varme at han kan komme unna med nesten hva det skal være. Inkludert herjing med ymse minoriteter og solide doser gladvold. Et av de festligste eksemplene på sistnevnte får vi når Tanja-Laila barker sammen med den nye, søte sanitetsjenta Aurora (Josefine Frida), som viser seg å ha et godt øye til Lauritzen (Mikkel Niva).

SLUTT: Herman Flesvig røper hvorfor det er slutt for braksuksessen «Førstegangstjenesten» etter bare to sesonger. Vis mer

Offiser Hennie

Foruten Josefine Frida er Petronella Barker, Harald Eia og ikke minst Aksel Hennie blant dem som har fått være med på moroa denne omgangen. Og moro må det ha vært. Hennie har en sentral og kostelig rolle som den sadistiske offiseren Halle, som gjør livet surt for den nå degraderte løytnant Støland (Jonas Kinge Bergland).

Halle er hentet inn for å rydde opp i leiren etter flere katastrofale hendelser forårsaket av de nye rekruttene. Mye skyldes Ahre-Ketil. Idet sesongen starter, har han nettopp krasjet et fly. Men han mister aldri målet av syne: Å komme seg til en krigssone, slik at han endelig får muligheten til å drepe noen. Kompisen Grim-Torkild (Sondre Myrseth) må stadig trå til for å hjelpe.

Preben blir derimot forfremmet, da det viser seg at bildene han snappet fra heisaturen i Russland - der han blant annet rømte fra fengsel og gikk på fylla med en gal russer (Kristofer Hivju) - inneholder viktig etterretning. Mens Ola Halvorsen åpner «barber shop» i garderoben, som et forsøk på å få tida til å gå mens hans utkårede er i Afghanistan. Med det havner han på svartelista til den nye, skallede offiseren.

Haugenstoga

Stort mer er det vanskelig å fortelle, uten å røpe for mye av det tross alt nokså overraskende handlingsforløpet. Tull og tøys alt sammen, selvsagt. Noe av det beste med den nye sesongen er likevel hvordan alle handlingstrådene, eventuelt sketsjene, griper inn i hverandre på de merkeligste steder.

Her er også flust med morsomme referanser til film og tv, alt fra «Hjortejegeren» til «Tre nøtter til Askepott» og «Max Manus», selvsagt. Bakgrunnsmusikken er ofte et humorelement i seg selv. Et høydepunkt er episoden som fader ut mens Ingebjørg Bratland synger en sår versjon av «Haugenstoga».

Da får det så være at ikke alle birollefigurene til Flesvig er like friske. Mora til Ahre-Ketil likner en av figurene fra samarbeidet hans med Robert Stoltenberg. Og den amerikanske overlevelseseksperten med tarmproblemer byr på i overkant mange bæsje- og prompevitser, etter min smak. Men det er filleting.

«Førstegangstjenesten» tar rølpehumoren på dypeste alvor, og andresesongen er både, større, råere og villere enn den første. Kort sagt: Førsteklasses fjas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer