Endelig alene

Neil Young sa opp i turbulente Buffalo Springfield og startet sin bemerkelsesverdige solokarriere i 1968. Slik låt det da.

CD: Neil Young anno 1968. En 22 år gammel musiker fra Canada, som hadde lagt veien til California. Der møtte han Stephen Stills & Co. og ble en del av gruppa Buffalo Springfield, som ble oppløst i mai 1968.

9. og 10. november samme år spilte han på Canterbury House i Michigan, en legendarisk solokonsert, som nå er ute på en offisiell utgivelse i Neil Young Archive Performance.

Godt humør

Tidligere er konserter fra 1970 og 1971 utgitt i denne serien, men det fansen virkelig venter på, er en bebudet åtte CD-ers boks kalt «Neil Young Archives Vol. 1», som er ventet neste år.

Ventetida kan anvendes godt med dette konsertopptaket, der en Neil Young i vital form står alene foran publikum med kassegitar og vittige historier og kommentarer. Sangen «Sugar Mountain» hadde Young skrevet som 19-åring - angivelig opprinnelig med 126 vers - en klagesang over tapt ungdom, som hadde fått et svar i form av sangen «The Circle Game», av Youngs kanadiske venninne Joni Mitchell.

Klassikere

Dette er en vakker plate, med en sårbar og sart vokal, ledsaget av et røft og effektivt komp. Kontrasten mellom gitarspillet og den lyse, himmelstrebende stemmen danner energien i sangene, som inkluderer versjoner av «Mr. Soul» (som han påstår at han skrev på fem minutter), «Expecting to Fly», «Out of My Mind» og «Broken Arrow».

Plata kommer både i en cd- og en dvd-versjon i Hi-Res stereo. Man kunne i tillegg ønsket seg et teksthefte med kyndige kommentarer, men for all del; dette er en minneverdig konsert, med en artist på terskelen til en av rockens mest bemerkelsesverdige karrierer.