Endelig anarki - men det blir dyrt!

Det norske super-spillet «Anarchy Online» ble presentert i dag. Spillet er svært lovende, men blir du hekta, koster det flesk!

Si din mening om «Anarchy Online»

I fem år har det norske selskapet Funcom utviklet spillet «Anarchy Online». I dag kunne de stolte fedre og mødre vise fram barnet sitt til pressen.

Vi skal ikke legge skjul på at demonstrasjonen var fascinerende. Vi fikk følge én spiller fra han gikk inn i spillet for første gang. Etter å ha tatt livet av noen små monstre, dro han på date med en kvinnelig spiller.

De skiftet antrekk, dro på svømmetur, kverket er par monstre til, før de endte kvelden på nattklubb, der de danset og hygget seg til det var leggetid.

En drøm

«Anarchy Online» begynte i 1996 som en liten drøm om å lage en science fiction-MUD (Multiple User Dungeon) med grafikk. De første tegningene var to-dimensjonale og enkle. Fem år seinere er det eneste som er igjen av de egentlige planene navnet på spillet og science fiction-stilen.

- Noe av det vi har fått til å spillet, kunne vi bare drømme om da vi begynte utviklingen, sier produsent Tommy Strand.

Markedet Funcom prøver å kapre er slett ikke overfylt. Den største konkurrenten, EverQuest, har 370 000 spillere. Så følger Ultima Online med 240 000 og Asheron\'s Call med 140 000 spillere.

«Anarchy Online» har 100 000 betatestere, folk som har meldt seg frivillig for å finne feil i spillet mens det er under utvikling. Det lover godt for selskapets framtid.

Gullgruve for Funcom

- Spillet er en enorm investering for Funcom. Er salgstallene et «være eller ikke være for dere», spurte Dagbladet.no salgsdirektør Nicolay Nickelsen på kveldens pressekonferanse.

- Det kan ha vært det. Vi har satset veldig mye, men det ser ut til å gå svært bra med salgstallene.

- Hvor mange har forhåndsbestilt spillet.

- Det tallet har jeg ikke bekreftet, så det vil jeg ikke si.

- Men er det tusen eller titusen?

- Du må nok smelle på en null til på titusen, svarte Nickelsen.

Dermed er det trolig duket for den største spillsuksessen i norsk datahistorie. Det kan bli en gullgruve for Funcom, og en dyr opplevelse for brukerne.

Dyrt for brukerne

Selve spillet koster 499 kroner, men du må betale en månedlig avgift på 12,95 dollar (121 kroner) hvis du vil spille det over nettet mer enn én måned. Det blir du pent nødt til, hvis du liker spillet. For du må ha abonnement for å få glede av det.

- Hvorfor skal folk betale så mye for å styre en datafigur til stranda for å svømme, når de kan dra til badestranda på Huk i det virkelige liv?

- Når du drar på Huk må du ha trent slik at du har muskler. Det slipper du i «Anarchy Online», sier produsent Tommy Strand spøkefullt, før salgsdirektøren tar ordet.

- Du betaler 70 kroner for å gå på kino og se en film i to timer. For 130 kroner hos oss får du en opplevelse en hel måned. Alle som kjøper spillet får den første måneden gratis. Deretter får de selv velge om de vil være med videre, sier han.

Selve betalingen skal i utgangspunktet foregå med kredittkort over Internett. Siden mange av kjøperne trolig ikke har betalingskort, vil Funcom også selge egne spillekort gjennom forhandlerne.

Chris Guttormsen, som er oslomester i Tekken Tag Tournament til PlayStation 2 og tidligere norgesmester i Tekken, synes spillet så svært lovende ut.

- Presentasjonen gjorde et veldig godt inntrykk. Jeg har spilt en tidligere betaversjon, men den var ikke så bra som det vi så her i dag. Hadde spillet kommer til konsoll, ville jeg kjøpt det dag én. Nå må jeg dessverre vente til det eventuelt kommer en versjon til X-box, sier Guttormsen, som til daglig jobber i spillbutikken Spiderman i Oslo.

Til tross for at han er svært entusiastisk, synes han visse deler av spillet kunne vært bedre.

- Grafikken var mest imponerende, men jeg liker best slåss-spill, og hadde gjerne sett at spillerne kunne gjøre mer for å avgjøre kampene selv, sier han til Dagbladet.no

Ekte underholdning

Funcom, som ble etablert av seks norske gründere i 1993, har nå 170 ansatte i Oslo, Dublin, Durham og Zürich. De står bak titler som Pochahontas, Casper, Den Lengste Reisen og Speed Freaks.

I fjor ble det omsatt dataspill for 15 milliarder dollar. Ekspertene tror at 50 prosent av markedet vil gå over til online-spill de neste 3-4 årene. Det begrunner bransjen selv med at spill med venner over Internett gir en sosial opplevelse, og det er bedre, ekte underholdning.

«Anarchy Online» blir lansert 27. juni i Norden, USA og Canada. Noen måneder seinere står resten av Europa, Asia og Australia for tur.

Si din mening om «Anarchy Online»