Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Endelig billigere å leie film på nett

Itunes viser vei.

(Dagbladet.no): Å leie film på nett har sine åpenbare komfort-fortrinn framfor å gå i butikken for å hente en dvd. Men klikkefilm har ikke vært noen åpenbar gullgruve til nå.

Grunnene er mange - dårlige tekniske løsninger, piratvirksomhet og høye priser er bare noen av dem.

Fra 16 kroner

Konkurransen skrus imidlertid opp mange hakk nå, etter at Steve Jobs annonserte en økt satsing på film under åpningen av Macworld i San Francisco tirsdag kveld norsk tid.

Apple har nå signert avtaler med alle de store studioene, og vil begynne å tilby leiefilm over nett langt rimeligere enn det som tidligere har vært standard.

I første omgang vil Jobs tilby eldre titler for 16 kroner, mens nye titler kan leies for 21 kroner.

Ønsker du høyoppløselige filmer, koster det 21 kroner for eldre titler og 26 kroner for nyheter. Det største aberet er imidlertid at du må være amerikaner, eller ha amerikansk kredittkort, for å benytte tjenesten. Det er ikke klart når - eller om - tjenesten kommer til Norge.

Direkte til Apple TV

BILLIGERE: Å styrte et helikopter med en bil - som Bruce Willis gjør i «Die Hard 4.0» - er dyrt. Men det trenger ikke å bli så veldig dyrt å se det via Itunes. Foto: FILMWB
BILLIGERE: Å styrte et helikopter med en bil - som Bruce Willis gjør i «Die Hard 4.0» - er dyrt. Men det trenger ikke å bli så veldig dyrt å se det via Itunes. Foto: FILMWB Vis mer

Ved å leie film via Itunes får du rett til å se den i løpet av 30 dager, men når du har begynt å se filmen må du se den ferdig i løpet av 24 timer. Du kan da se filmen flere ganger i løpet av dette døgnet.

Fila kan også overføres til alle Apple-avspillere, og ny software gjør det mulig å laste ned film direkte til Apple TV uten bruk av datamaskin.

Historien om iTunes\' film- og tv-tjenester har vært kronglete. Apple begynte å selge langfilmer i fjor, fra fire Disney-eide studioer (Jobs er også Disneys største aksjonær). Men ikke alle syntes det var en god idé å la Itunes tilby videoinnhold.

NBC Universal trakk seg for eksempel fra avtalen med Apple fordi de mente tv-serier ble solgt for billig, og startet i stedet sin egen portal Hulu.com.

Trengte gigantene

I november ble lavbudsjettsfilmen «Purple Violets» sluppet i USA, og den ble dermed den første filmen som fikk premiere via Itunes.

To måneder tidligere hadde Apple tilbudt Wes Andersons kortfilm «Hotel Chevalier» for gratis nedlasting via nettbutikken, og det ble en kjempesuksess med over 500 000 nedlastinger (også takket være en naken Natalie Portman).

Men ikke alle var imponert. Medieanalytikeren James L. McQuivey påpekte i New York Times at det hastet for iTunes å få tak i videoinnhold fra de store Hollywood-aktørene, og ikke bare fra indieleverandørene.

- Apple er i en liten krise nå. De må vise at de har framgang på videoområdet - hvis ikke risikerer de å miste forspranget sitt, sa han i slutten av oktober.

  • Rundt 1000 filmer blir i første omgang tilgjengelig via amerikanske iTunes i løpet av februar.
HALLELUJAH: Steve Jobs annonserer nyvinningene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media